C 2021

Výživa v chirurgii

SATINSKÝ, Igor and Eduard HAVEL

Basic information

Original name

Výživa v chirurgii

Name in Czech

Výživa v chirurgii

Name (in English)

Nutrition in surgery

Authors

SATINSKÝ, Igor (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Eduard HAVEL (203 Czech Republic)

Edition

První. Praha, Klinická výživa, p. 861 - 872, 12 pp. G 401063, 2021

Publisher

Galén

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Field of Study

30212 Surgery

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/47813059:19510/21:A0000345

Organization unit

Faculty of Public Policies in Opava

ISBN

978-80-7492-555-9

Keywords in English

surgery - nutrition - perioperative care

Tags

Reviewed
Změněno: 25/1/2022 18:39, MUDr. Igor Satinský, Ph.D.

Abstract

V originále

Malnutrice je významným prognostickým faktorem, její přítomnost zvyšuje riziko pooperačních komplikací, letalitu, prodlužuje hospitalizaci. Malnutricí nebo zvýšeným nutričním rizikem trpí nejčastěji pacienti s onkochirurgickými diagnózami, starší pacienti, pacienti s chronickým střevním onemocněním. Malnutrice je snadno diagnostikovatelná a její detekce by měla být součástí vyšetřovacího algoritmu. Nutriční péče je povinnou součástí léčby chirurgického pacienta. Předoperačně je u malnutričních pacientů indikován sipping, případně enterální sondová výživa nebo domácí parenterální výživa. Většina operovaných pacientů je schopna perorálního příjmu po několika hodinách po výkonu. Neexistuje vědecká opora pro pooperační hladovění. Pokud po propuštění k optimálnímu nutričnímu cíli nestačí dietetická doporučení, pak je nutné pacienta sledovat v nutriční ambulanci lékařem, který je schopen předepisovat umělou výživu pro domácí péči.

In English

Malnutrition is significant prognostic factor that increases risk of postoperative complications, mortality, length of the hospital stay. Malnutrion or increased nutritional risk is noticed in patients with oncological diagnosis, elderly patients and in patients with inflammatory bowell disease. Malnutriton is easily to be detected and this detection would be a part of examination algorithm. Nutrition therapy is a mandatory part of care of surgical patient. Sipping, enteral tube feeding or home parenteral nutrition is indicated in malnutritional patients preoperatively. The most of surgical patients are able to eat early in several hours postoperatively. There is no reason for postoperative fasting. In the case that patient is not able to eat at the adequate level, it is necessary to follow the patients in nutritional ambulancy with presciption of arteficial nutrition for home care.