JOSÉ CID RODRIGUEZ, María, Ramona RIBES CASTELLS a Kateřina JANKŮ. SENSORY PROFILE IN THE SNOEZELEN INTERVENTION. Social Pathology and Prevention. Opava: Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě, 2022, roč. 21, 7(1), s. 35-49. ISSN 2464-5877. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.25142/spp.2021.007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název SENSORY PROFILE IN THE SNOEZELEN INTERVENTION
Autoři JOSÉ CID RODRIGUEZ, María (724 Španělsko, garant), Ramona RIBES CASTELLS (724 Španělsko) a Kateřina JANKŮ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Social Pathology and Prevention, Opava, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě, 2022, 2464-5877.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50302 Education, special
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW článek v časopise Social Pathology and Prevention
Kód RIV RIV/47813059:19510/22:A0000346
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
Doi http://dx.doi.org/10.25142/spp.2021.007
Klíčová slova anglicky Snoezelen; sensory profile; sensory assessment; sensations; sensory intervention
Změnil Změnila: Mgr. Kateřina Janků, Ph.D., učo 51962. Změněno: 29. 3. 2022 19:45.
Anotace
n this article we present a tool for professionals who work in care services (24-hour services) with people with a type of dependency and/or developmental disability, such as dementia and/or Alzheimer‘s, intellectual disabilities, autism spectrum disorders etc. Sensory interventions for these people are primarily focused on offering them better quality of life and increased emotional well-being. Sensations are the basis of well-being and are present and functioning in everyone, regardless of their level of dependence. The main challenge for professionals and institutions is to provide the most appropriate intervention to each person and, thereby, ensure a pleasant and enjoyable environment and daily activities that accord with his/her capabilities. It is necessary to start from the most reliable knowledge possible of the sensory capacities, tastes, and sensory preferences of the subject. The article includes practical examples of Sensory Assessments that allow us to elaborate the Sensory Profile of a person, involving every sense (visual, auditory, tactile, proprioceptive, olfactory, gustatory, and vestibular), in order to identify the sensory capacities of the person, his/her tastes, and sensations of displeasure and discomfort. Based on qualitative observational methods, the article provides a practical guide to performing a Sensory Assessment.
VytisknoutZobrazeno: 7. 8. 2024 10:22