PŘEČKOVÁ, Lenka. Oceňování podniku: Distanční studijní text. Karviná: Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, 2023, 186 s.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Oceňování podniku: Distanční studijní text
Autoři PŘEČKOVÁ, Lenka.
Vydání Karviná, 186 s. 2023.
Nakladatel Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Další údaje
Typ výsledku Učebnice
Obor 50206 Finance
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Klíčová slova česky Cena; hodnota; oceňovací standardy; zákon o ocenění majetku; proces ocenění; znalec; odhadce; podnik; oceňovací standardy; báze hodnoty; tržní hodnota; obvyklá cena; subjektivní hodnota; objektivizovaná hodnota; metoda výnosová; metoda tržně-porovnávací; metoda majetková; obchodní a finanční riziko; systematické a nesystematické riziko; diskontní míra; vnitřní a vnější potenciál podniku; poměrové ukazatelé finanční analýzy; účetní a ekonomický zisk; vážené průměrné náklady kapitálu; generátory hodnoty; finanční plán; majetková hodnota; likvidační hodnota; book value; trhem přidaná hodnota; metoda diskontovaného cash flow (DCF); hodnota provozu podniku BRUTTO; hodnota vlastního kapitálu NETTO; Gordonův model stabilního růstu; dvojfázová metoda; třífázová metoda; tempo růstu podniku; výnos do doby splatnosti a do doby odkupu; model CAPM; koeficient beta; dividendový diskontní model; stavebnicový model
Změnil Změnil: Ing. Robert Kempný, učo 19500. Změněno: 13. 9. 2023 14:08.
Anotace

Cílem studijní opory je celistvý pohled na práci oceňovatele při stanovení hodnoty podniku. Je kladen důraz na posloupnost kroků ocenění a pochopení souvislosti mezi nimi. Opora vysvětluje základní terminologii pro ocenění podniku, představuje základní standardy hodnoty a metody používané v oceňovací praxi v České republice. Východiskem pro pochopení oceňovací činnosti je popis oceňovacího procesu. Důraz je kladen na strategickou a finanční analýzu a na aplikaci majetkového a výnosového ocenění. Pro správný výpočet výnosové hodnoty je v textu opory zrekapitulována současná hodnota pro různé druhy budoucích peněžních toků a je kladen důraz na význam diskontní míry v souvislosti s rizikem podniku. Text je zaměřen na aktuální stav oceňovací praxe v České republice z pohledu relevantní metodiky obsažené v oceňovacích standardech. Opora uvádí význam zákona o oceňování majetku v České republice z pohledu terminologie a metodiky výpočtu.

VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 02:53