C 2023

Piękno w jedzeniu zaklęte. Kilka słów o wystawach sztuki kulinarnej na czeskich ziemiach od drugiej połowy XIX wieku do rozpoczęcia pierwszej wojny światowej

MATEJKO-PETERKA, Ilona a Jiří PETERKA

Základní údaje

Originální název

Piękno w jedzeniu zaklęte. Kilka słów o wystawach sztuki kulinarnej na czeskich ziemiach od drugiej połowy XIX wieku do rozpoczęcia pierwszej wojny światowej

Název anglicky

Beauty hidden in food. A few words about exhibitions of culinary art in the Bohemian lands from the second half of the 19th century to the beginning of World War I

Autoři

MATEJKO-PETERKA, Ilona (616 Polsko, garant, domácí) a Jiří PETERKA (203 Česká republika)

Vydání

první. Opava, Historia amica mea. Sborník příspěvků k poctě Profesorky Ireny Korbelářové, od s. 220-230, 11 s. mimo edice, 2023

Nakladatel

Slezská univerzita v Opavě

Další údaje

Jazyk

polština

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

60100 6.1 History and Archaeology

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/47813059:19240/23:A0001195

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

ISBN

978-80-7510-571-4

Klíčová slova česky

Slezsko; kulturní dědictví

Klíčová slova anglicky

Silesia; cultural heritage

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 2. 7. 2024 09:42, Mgr. Ilona Matejko-Peterka, Ph.D.

Anotace

V originále

W rozdziale przedstawiono najważniejsze wystawy sztuki kulinarnej organizowane na ziemiach czeskich od drugiej połowy XIX wieku aż do wybuchu I wojny światowej. Wydarzenia te odegrały ważną rolę w szerzeniu się czeskiej kultury kulinarnej w całej monarchii austriackiej i poza jego granicami.

Česky

Kapitola představuje nejvýznamnější výstavy kulinářského umění pořádané v českých zemích od 2. poloviny 19. století do vypuknutí 1. světové války. Tyto události sehrály důležitou roli v šíření české kulinářské kultury v celé rakouské monarchii a za jejími hranicemi.

Anglicky

The chapter presents the most important exhibitions of culinary art organized in the Bohemian lands from the second half of the 19th century until the outbreak of the World War I. These events played an important role in the spread of Czech culinary culture throughout the Austrian monarchy and beyond its borders.