2023
Piękno w jedzeniu zaklęte. Kilka słów o wystawach sztuki kulinarnej na czeskich ziemiach od drugiej połowy XIX wieku do rozpoczęcia pierwszej wojny światowej
MATEJKO-PETERKA, Ilona a Jiří PETERKAZákladní údaje
Originální název
Piękno w jedzeniu zaklęte. Kilka słów o wystawach sztuki kulinarnej na czeskich ziemiach od drugiej połowy XIX wieku do rozpoczęcia pierwszej wojny światowej
Název anglicky
Beauty hidden in food. A few words about exhibitions of culinary art in the Bohemian lands from the second half of the 19th century to the beginning of World War I
Autoři
MATEJKO-PETERKA, Ilona (616 Polsko, garant, domácí) a Jiří PETERKA (203 Česká republika)
Vydání
první. Opava, Historia amica mea. Sborník příspěvků k poctě Profesorky Ireny Korbelářové, od s. 220-230, 11 s. mimo edice, 2023
Nakladatel
Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Jazyk
polština
Typ výsledku
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor
60100 6.1 History and Archaeology
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/47813059:19240/23:A0001195
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN
978-80-7510-571-4
Klíčová slova česky
Slezsko; kulturní dědictví
Klíčová slova anglicky
Silesia; cultural heritage
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 2. 7. 2024 09:42, Mgr. Ilona Matejko-Peterka, Ph.D.
V originále
W rozdziale przedstawiono najważniejsze wystawy sztuki kulinarnej organizowane na ziemiach czeskich od drugiej połowy XIX wieku aż do wybuchu I wojny światowej. Wydarzenia te odegrały ważną rolę w szerzeniu się czeskiej kultury kulinarnej w całej monarchii austriackiej i poza jego granicami.
Česky
Kapitola představuje nejvýznamnější výstavy kulinářského umění pořádané v českých zemích od 2. poloviny 19. století do vypuknutí 1. světové války. Tyto události sehrály důležitou roli v šíření české kulinářské kultury v celé rakouské monarchii a za jejími hranicemi.
Anglicky
The chapter presents the most important exhibitions of culinary art organized in the Bohemian lands from the second half of the 19th century until the outbreak of the World War I. These events played an important role in the spread of Czech culinary culture throughout the Austrian monarchy and beyond its borders.