D 2023

Jadło jako strażnik pamięci na obszarach pogranicznych

KORBELÁŘOVÁ, Irena a Rudolf ŽÁČEK

Základní údaje

Originální název

Jadło jako strażnik pamięci na obszarach pogranicznych

Název česky

Jídlo jako strážce paměti v příhraničí

Název anglicky

Food as a Guardian of Memory in the Borderlands

Autoři

KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí) a Rudolf ŽÁČEK (203 Česká republika, domácí)

Vydání

první. Nowy Sącz, Kresy i Pogranicza Kulturowe oraz Strażnicy Pamięci. Muzea Domowe 3, od s. 61-65, 5 s. 2023

Nakladatel

Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu

Další údaje

Jazyk

polština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

60101 History

Stát vydavatele

Polsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/47813059:19240/23:A0001301

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

ISBN

978-83-962835-9-7

Klíčová slova česky

Dějiny; kulinární dějiny; české země; Polsko; kolektivní paměť

Klíčová slova anglicky

History; culinary history; Czech lands; Poland; collective memory

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 20. 1. 2024 19:18, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.

Anotace

V originále

W artykule scharakteryzowano elementy żywności i kultury kulinarnej - potrawy i napoje - w znaczeniu dziedzictwa kulturowego jednostek i regionów, wskazano na ich znaczenie w historii życia codziennego oraz przekazywaniu i podtrzymywaniu pamięci indywidualnej i kolektywnej, na przykładzie Śleszka w znaczeniu pogranicza polsko-czeskiego (niegdyś - niemieckiego).

Česky

Příspěvek charakterizuje prvky stravování a kulinární kultury - pokrmy a nápoje - ve smyslu kulturního dědictví entit a regionů, upozorňuje na jejich význam v dějiných každodennosti a přenosu a udržování individuální a kolektoivní paměti na příkladu Sleszka ve smyslu česko-polského (kdysi - německého) příhraničního území.