d 2023

Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření

KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Martina BARTOŇOVÁ and Kamila NÁVRATOVÁ

Basic information

Original name

Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření

Name in Czech

Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření

Name (in English)

From the kitchen of our ancestors: leftover cooking

Edition

Ostrava, Ostravská muzejní noc 2023, 2023

Publisher

Muzeu potravin a zemědělských strojů, pobočka Národního zemědělského muzea v Ostravě

Other information

Type of outcome

Popularizing texts and activities

Confidentiality degree

is not subject to a state or trade secret

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

Keywords (in Czech)

Historie; stravování; venkovská a měšťanská společnost; experimentální retrogastronomie

Keywords in English

History; catering; rural and bourgeois society; experimental retrogastronomy
Changed: 21/1/2024 21:29, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.

Abstract

V originále

Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.

In Czech

Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.

In English

The composed lecture with tasting made by the method of experimental retrogastronomy provided an insight into the bourgeois and rural cuisine of the 19th and 20th centuries and introduced the participants from the professional and general public to some of the common dishes and festive delicacies cooked from ingredients that today might end up in the garbage. The event included a presentation of an encyclopaedia of culinary heritage.