Detailed Information on Publication Record
2023
Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření
KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Martina BARTOŇOVÁ and Kamila NÁVRATOVÁBasic information
Original name
Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření
Name in Czech
Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření
Name (in English)
From the kitchen of our ancestors: leftover cooking
Authors
Edition
Ostrava, Ostravská muzejní noc 2023, 2023
Publisher
Muzeu potravin a zemědělských strojů, pobočka Národního zemědělského muzea v Ostravě
Other information
Type of outcome
Popularizační texty a aktivity
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
Keywords (in Czech)
Historie; stravování; venkovská a měšťanská společnost; experimentální retrogastronomie
Keywords in English
History; catering; rural and bourgeois society; experimental retrogastronomy
Změněno: 21/1/2024 21:29, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
V originále
Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.
In Czech
Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.
In English
The composed lecture with tasting made by the method of experimental retrogastronomy provided an insight into the bourgeois and rural cuisine of the 19th and 20th centuries and introduced the participants from the professional and general public to some of the common dishes and festive delicacies cooked from ingredients that today might end up in the garbage. The event included a presentation of an encyclopaedia of culinary heritage.