d 2023

Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření

KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Martina BARTOŇOVÁ a Kamila NÁVRATOVÁ

Základní údaje

Originální název

Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření

Název česky

Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření

Název anglicky

From the kitchen of our ancestors: leftover cooking

Vydání

Ostrava, Ostravská muzejní noc 2023, 2023

Nakladatel

Muzeu potravin a zemědělských strojů, pobočka Národního zemědělského muzea v Ostravě

Další údaje

Typ výsledku

Popularizační texty a aktivity

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

Klíčová slova česky

Historie; stravování; venkovská a měšťanská společnost; experimentální retrogastronomie

Klíčová slova anglicky

History; catering; rural and bourgeois society; experimental retrogastronomy
Změněno: 21. 1. 2024 21:29, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.

Anotace

V originále

Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.

Česky

Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.