KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Martina BARTOŇOVÁ and Kamila NÁVRATOVÁ. Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření (From the kitchen of our ancestors: leftover cooking). In Ostravská muzejní noc 2023. Ostrava: Muzeu potravin a zemědělských strojů, pobočka Národního zemědělského muzea v Ostravě, 2023.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření
Name in Czech Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření
Name (in English) From the kitchen of our ancestors: leftover cooking
Authors KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Martina BARTOŇOVÁ and Kamila NÁVRATOVÁ.
Edition Ostrava, Ostravská muzejní noc 2023, 2023.
Publisher Muzeu potravin a zemědělských strojů, pobočka Národního zemědělského muzea v Ostravě
Other information
Type of outcome Popularizing texts and activities
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Faculty of Philosophy and Science in Opava
Keywords (in Czech) Historie; stravování; venkovská a měšťanská společnost; experimentální retrogastronomie
Keywords in English History; catering; rural and bourgeois society; experimental retrogastronomy
Changed by Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 21/1/2024 21:29.
Abstract
Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.
Abstract (in Czech)
Komponovaná přednáška s ochutnávkou zhotovenu metodou experimentální retrogastronomie zprostředkovala vhled do měšťanské i venkovské kuchyně 19. a 20. století a seznámila účastníky z řad odborné i laické veřejnosti s některými z běžných jídel i slavnostních laskomin, uvařených ze surovin, které by dnes možná skončily v odpadcích. Součástí akce byla prezentace encyklopedie kulinárního dědictví.
Abstract (in English)
The composed lecture with tasting made by the method of experimental retrogastronomy provided an insight into the bourgeois and rural cuisine of the 19th and 20th centuries and introduced the participants from the professional and general public to some of the common dishes and festive delicacies cooked from ingredients that today might end up in the garbage. The event included a presentation of an encyclopaedia of culinary heritage.
PrintDisplayed: 9/5/2024 02:12