2023
Odhalená tajemství středověkých receptářů
KORBELÁŘOVÁ, Irena, Martina BARTOŇOVÁ, Radmila DLUHOŠOVÁ a Kamila NÁVRATOVÁZákladní údaje
Originální název
Odhalená tajemství středověkých receptářů
Název česky
Odhalená tajemství středověkých receptářů
Název anglicky
Secrets of medieval recipe books revealed
Autoři
Vydání
Opava, Noc vědců 2023: Tajemství, 2023
Nakladatel
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě, Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Popularizační texty a aktivity
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky
Historie; kulinární kultura; středověk; experimentální retrogastronomie
Klíčová slova anglicky
History; culinary culture; medieval; experimental retrogastronomy
Změněno: 21. 1. 2024 21:43, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
V originále
Komponovaná přednáška představila zájemcům z řad laické veřejnosti specifické rysy středověké kulinární kultury a stěžejní prameny celoevropské provenience, dovolující rekonstrukci dobových prvků stravování. Přednášku doprovázela ukázka pokrmů připravených metodou experimentální retrogastronomie s využitím originálních receptů.
Anglicky
The lecture presented specific features of medieval culinary culture and key sources of European provenance, allowing the reconstruction of contemporary elements of the diet. The lecture was accompanied by a demonstration of dishes prepared by the method of experimental retrogastronomy using original recipes.