Detailed Information on Publication Record
2023
S knížaty u stolu. Komentovaná ochutnávka pokrnů připravených dle dobových receptů - vernisáž výstavy
KORBELÁŘOVÁ, Irena, Martina BARTOŇOVÁ and Radmila DLUHOŠOVÁBasic information
Original name
S knížaty u stolu. Komentovaná ochutnávka pokrnů připravených dle dobových receptů - vernisáž výstavy
Name in Czech
S knížaty u stolu. Komentovaná ochutnávka pokrnů připravených dle dobových receptů - vernisáž výstavy
Name (in English)
With the princes at the table. Guided tasting of dishes prepared according to period recipes - opening of the exhibition
Authors
KORBELÁŘOVÁ, Irena, Martina BARTOŇOVÁ and Radmila DLUHOŠOVÁ
Edition
Opava, S knížaty u stolu. Výstava o kuchyni a kultuře stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři, 2023
Publisher
Opavská kulturní organizace (OKO)
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Popularizační texty a aktivity
Field of Study
60101 History
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
References:
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
Keywords (in Czech)
historie; středověk; šlechtická společnost; kulinární kultura; výstava\
Keywords in English
history; middle ages; noble society; culinary culture; exhibition
Tags
International impact, Reviewed
Změněno: 22/1/2024 12:20, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
V originále
Doprovodný program vernisáže výstavy představil návštěvníkům z řad laické veřejnosti téma středověkého stravování a nabídl ochutnávku slaných i sladkých specialit ze šlechtického prostředí připravených metodou historické retrogastronomie. Výstava a související výzkum se uskutečnily v rámci projektu Interreg CZ-PL ve spolupráci Památkového ústavu, ú.o.p. Ostrava, Slezské univerzity v Opavě a Powiatu Raciborskiego.
In English
The accompanying programme of the exhibition opening introduced visitors from the general public to the topic of medieval dining and offered a tasting of savoury and sweet specialities from the aristocratic environment prepared using the method of historical retrogastronomy. The exhibition and the related research took place within the framework of the Interreg CZ-PL project in cooperation with the National Heritage Institute, Ostrava, Silesian University in Opava and Powiat Raciborski.