d 2023

S knížaty u stolu. Komentovaná ochutnávka pokrnů připravených dle dobových receptů - vernisáž výstavy

KORBELÁŘOVÁ, Irena, Martina BARTOŇOVÁ and Radmila DLUHOŠOVÁ

Basic information

Original name

S knížaty u stolu. Komentovaná ochutnávka pokrnů připravených dle dobových receptů - vernisáž výstavy

Name in Czech

S knížaty u stolu. Komentovaná ochutnávka pokrnů připravených dle dobových receptů - vernisáž výstavy

Name (in English)

With the princes at the table. Guided tasting of dishes prepared according to period recipes - opening of the exhibition

Authors

KORBELÁŘOVÁ, Irena, Martina BARTOŇOVÁ and Radmila DLUHOŠOVÁ

Edition

Opava, S knížaty u stolu. Výstava o kuchyni a kultuře stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři, 2023

Publisher

Opavská kulturní organizace (OKO)

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Popularizační texty a aktivity

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

Keywords (in Czech)

historie; středověk; šlechtická společnost; kulinární kultura; výstava\

Keywords in English

history; middle ages; noble society; culinary culture; exhibition

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 22/1/2024 12:20, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.

Abstract

V originále

Doprovodný program vernisáže výstavy představil návštěvníkům z řad laické veřejnosti téma středověkého stravování a nabídl ochutnávku slaných i sladkých specialit ze šlechtického prostředí připravených metodou historické retrogastronomie. Výstava a související výzkum se uskutečnily v rámci projektu Interreg CZ-PL ve spolupráci Památkového ústavu, ú.o.p. Ostrava, Slezské univerzity v Opavě a Powiatu Raciborskiego.

In English

The accompanying programme of the exhibition opening introduced visitors from the general public to the topic of medieval dining and offered a tasting of savoury and sweet specialities from the aristocratic environment prepared using the method of historical retrogastronomy. The exhibition and the related research took place within the framework of the Interreg CZ-PL project in cooperation with the National Heritage Institute, Ostrava, Silesian University in Opava and Powiat Raciborski.