k 2024

Kulinární kultura a její regionálně podmíněné odlišnosti v České republice

DLUHOŠOVÁ, Radmila and Irena KORBELÁŘOVÁ

Basic information

Original name

Kulinární kultura a její regionálně podmíněné odlišnosti v České republice

Name in Czech

Kulinární kultura a její regionálně podmíněné odlišnosti v České republice

Name (in English)

Culinary culture and its regionally conditioned differences in the Czech republic

Edition

Vědecká konference Regiony a regionalizmus v České republice a Polsku / Konferencja naukowa Regiony i regionalizm w Republice Czeskiej i Polsce, 2024

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Prezentace na konferencích

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

Keywords (in Czech)

kulinární kultura; region; regionální specifika

Keywords in English

culinary culture; region; regional distinctions

Tags

International impact
Změněno: 29/12/2024 01:46, PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D.

Abstract

V originále

Příspěvek poukazuje na odlišnosti v oblasti kulinárního dědictví, které je odrazem geografických a přírodních poměrů jednotlivých regionů, kulturního charakteru komunity, sociálního statusu, materiálních možností, přejímání a napodobování pokrmů ad. Poukazuje na skutečnost, že tak jak region ovlivňuje stravování, tak stravování ovlivňuje vnímání regionální identity.

In English

The paper points out the differences in the area of culinary heritage that mirror the geographical and natural conditions of individual regions, cultural character of the community, social status, material possibilities, adoption and imitation of dishes, etc. It points out that just as regions affect the diet, the diet impacts the perception of regional identity.