Detailed Information on Publication Record
2024
Kulinární kultura a její regionálně podmíněné odlišnosti v České republice
DLUHOŠOVÁ, Radmila and Irena KORBELÁŘOVÁBasic information
Original name
Kulinární kultura a její regionálně podmíněné odlišnosti v České republice
Name in Czech
Kulinární kultura a její regionálně podmíněné odlišnosti v České republice
Name (in English)
Culinary culture and its regionally conditioned differences in the Czech republic
Authors
Edition
Vědecká konference Regiony a regionalizmus v České republice a Polsku / Konferencja naukowa Regiony i regionalizm w Republice Czeskiej i Polsce, 2024
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Prezentace na konferencích
Field of Study
60101 History
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
Keywords (in Czech)
kulinární kultura; region; regionální specifika
Keywords in English
culinary culture; region; regional distinctions
Tags
International impact
Změněno: 29/12/2024 01:46, PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D.
V originále
Příspěvek poukazuje na odlišnosti v oblasti kulinárního dědictví, které je odrazem geografických a přírodních poměrů jednotlivých regionů, kulturního charakteru komunity, sociálního statusu, materiálních možností, přejímání a napodobování pokrmů ad. Poukazuje na skutečnost, že tak jak region ovlivňuje stravování, tak stravování ovlivňuje vnímání regionální identity.
In English
The paper points out the differences in the area of culinary heritage that mirror the geographical and natural conditions of individual regions, cultural character of the community, social status, material possibilities, adoption and imitation of dishes, etc. It points out that just as regions affect the diet, the diet impacts the perception of regional identity.