Detailed Information on Publication Record
2024
Podunajská kulinární oblast a její ozvuky v české kuchyni na sklonku habsburské monarchie
KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ and Martina BARTOŇOVÁBasic information
Original name
Podunajská kulinární oblast a její ozvuky v české kuchyni na sklonku habsburské monarchie
Name in Czech
Podunajská kulinární oblast a její ozvuky v české kuchyni na sklonku habsburské monarchie
Name (in English)
The Danube Culinary Region and its Echoes in Czech Cuisine towards the End of the Habsburg Monarchy
Authors
KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Radmila DLUHOŠOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Martina BARTOŇOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution)
Edition
2024
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Uspořádání workshopu
Field of Study
60101 History
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
Keywords (in Czech)
kulinární kultura; kulinární dědictví; Podunajská kulinární oblast
Keywords in English
culinary culture; culinary heritage; Danube culinary region
Změněno: 9/2/2025 15:19, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
V originále
Interaktivní workshop prezentoval výsledky vědeckého interdisciplinárního výzkumu kulinární kultury na příkladu stravování a kulinární kultury Podunajské oblasti. Vybrané pokrmy byly inspirovány kuchařskými knihami vídeňské provenience a menu dvorské kuchyně zámku v Schönbrunnu pro všední i slavnostní stolování císaře Františka Josefa I. Teoretická část byla doplněna ukázkami experimentální retrogastronomie.
In English
The interactive workshop presented the results of scientific interdisciplinary research on culinary culture on the example of diet and culinary culture of the Danube region. The selected dishes were inspired by Viennese cookbooks and the menus of the Schönbrunn court kitchen intended for everyday as well as for festive dining of Emperor Franz Joseph I. The theoretical part was complemented by presentation of experimental retrogastronomy.