W 2024

Podunajská kulinární oblast a její ozvuky v české kuchyni na sklonku habsburské monarchie

KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ and Martina BARTOŇOVÁ

Basic information

Original name

Podunajská kulinární oblast a její ozvuky v české kuchyni na sklonku habsburské monarchie

Name in Czech

Podunajská kulinární oblast a její ozvuky v české kuchyni na sklonku habsburské monarchie

Name (in English)

The Danube Culinary Region and its Echoes in Czech Cuisine towards the End of the Habsburg Monarchy

Authors

KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Radmila DLUHOŠOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Martina BARTOŇOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

2024

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Uspořádání workshopu

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

Keywords (in Czech)

kulinární kultura; kulinární dědictví; Podunajská kulinární oblast

Keywords in English

culinary culture; culinary heritage; Danube culinary region
Změněno: 9/2/2025 15:19, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.

Abstract

V originále

Interaktivní workshop prezentoval výsledky vědeckého interdisciplinárního výzkumu kulinární kultury na příkladu stravování a kulinární kultury Podunajské oblasti. Vybrané pokrmy byly inspirovány kuchařskými knihami vídeňské provenience a menu dvorské kuchyně zámku v Schönbrunnu pro všední i slavnostní stolování císaře Františka Josefa I. Teoretická část byla doplněna ukázkami experimentální retrogastronomie.

In English

The interactive workshop presented the results of scientific interdisciplinary research on culinary culture on the example of diet and culinary culture of the Danube region. The selected dishes were inspired by Viennese cookbooks and the menus of the Schönbrunn court kitchen intended for everyday as well as for festive dining of Emperor Franz Joseph I. The theoretical part was complemented by presentation of experimental retrogastronomy.