Podunajská kulinární oblast a její ozvuky v české kuchyni na sklonku habsburské monarchie
Název česky
Podunajská kulinární oblast a její ozvuky v české kuchyni na sklonku habsburské monarchie
Název anglicky
The Danube Culinary Region and its Echoes in Czech Cuisine towards the End of the Habsburg Monarchy
Autoři
KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí), Radmila DLUHOŠOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Martina BARTOŇOVÁ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
2024
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Uspořádání workshopu
Obor
60101 History
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky
kulinární kultura; kulinární dědictví; Podunajská kulinární oblast
Klíčová slova anglicky
culinary culture; culinary heritage; Danube culinary region
Interaktivní workshop prezentoval výsledky vědeckého interdisciplinárního výzkumu kulinární kultury na příkladu stravování a kulinární kultury Podunajské oblasti. Vybrané pokrmy byly inspirovány kuchařskými knihami vídeňské provenience a menu dvorské kuchyně zámku v Schönbrunnu pro všední i slavnostní stolování císaře Františka Josefa I. Teoretická část byla doplněna ukázkami experimentální retrogastronomie.
Anglicky
The interactive workshop presented the results of scientific interdisciplinary research on culinary culture on the example of diet and culinary culture of the Danube region. The selected dishes were inspired by Viennese cookbooks and the menus of the Schönbrunn court kitchen intended for everyday as well as for festive dining of Emperor Franz Joseph I. The theoretical part was complemented by presentation of experimental retrogastronomy.