W
2024
Podunajská kulinární oblast a její ozvuky v české kuchyni na sklonku habsburské monarchie
KORBELÁŘOVÁ, Irena; Radmila DLUHOŠOVÁ a Martina BARTOŇOVÁ
Základní údaje
Originální název
Podunajská kulinární oblast a její ozvuky v české kuchyni na sklonku habsburské monarchie
Název česky
Podunajská kulinární oblast a její ozvuky v české kuchyni na sklonku habsburské monarchie
Název anglicky
The Danube Culinary Region and its Echoes in Czech Cuisine towards the End of the Habsburg Monarchy
Další údaje
Typ výsledku
Uspořádání workshopu
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/47813059:19240/24:A0001473
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky
kulinární kultura; kulinární dědictví; Podunajská kulinární oblast
Klíčová slova anglicky
culinary culture; culinary heritage; Danube culinary region
V originále
Interaktivní workshop prezentoval výsledky vědeckého interdisciplinárního výzkumu kulinární kultury na příkladu stravování a kulinární kultury Podunajské oblasti. Vybrané pokrmy byly inspirovány kuchařskými knihami vídeňské provenience a menu dvorské kuchyně zámku v Schönbrunnu pro všední i slavnostní stolování císaře Františka Josefa I. Teoretická část byla doplněna ukázkami experimentální retrogastronomie.
Anglicky
The interactive workshop presented the results of scientific interdisciplinary research on culinary culture on the example of diet and culinary culture of the Danube region. The selected dishes were inspired by Viennese cookbooks and the menus of the Schönbrunn court kitchen intended for everyday as well as for festive dining of Emperor Franz Joseph I. The theoretical part was complemented by presentation of experimental retrogastronomy.
Zobrazeno: 27. 10. 2025 14:22