W 2024

Venkovská kuchyně

KORBELÁŘOVÁ, Irena and Radmila DLUHOŠOVÁ

Basic information

Original name

Venkovská kuchyně

Name (in English)

Rural cuisine

Edition

2024

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Uspořádání workshopu

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

Keywords (in Czech)

venkovská kuchyně; kulinární kultura

Keywords in English

rural cuisine; culinary culture
Změněno: 5/2/2025 13:59, PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D.

Abstract

V originále

Interaktivní workshop prezentoval výsledky vědeckého interdisciplinárního výzkumu kulinární kultury na příkladu stravování a kulinární kultury lidových vrstev. Teoretická část workshopu uvedla účastníky do problematiky venkovské kuchyně s uvedením typických surovin a pokrmů a jejich roli v každodenním i slavnostním stravování; doplněna byla ukázkami experimentální retrogastronomie.

In English

The interactive workshop presented the results of scientific interdisciplinary research of culinary culture on the example of diet and culinary culture of folk strata. The theoretical part of the workshop introduced the participants to the issues of rural cuisine with the introduction of typical ingredients and dishes and their role in everyday as well as festive diet; it was complemented by presentation of experimental retrogastronomy.