W 2024

Zapomenuté kulinární dědictví Opavska

KORBELÁŘOVÁ, Irena a Radmila DLUHOŠOVÁ

Základní údaje

Originální název

Zapomenuté kulinární dědictví Opavska

Název anglicky

Forgotten culinary heritage of Opava region

Vydání

2024

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Uspořádání workshopu

Obor

60101 History

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

Klíčová slova anglicky

culinary heritage; fade into oblivion; cookbooks
Změněno: 9. 2. 2025 15:15, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.

Anotace

V originále

Workshop se zaměřením na experimentální gastronomii a kulinární dědictví prezentoval výsledky vědeckého interdisciplinárního výzkumu kulinární kultury na příkladu pokrmů, které měly své pevné místo v kuchařských knihách 19. století, ale postupně upadaly v zapomnění. Teoretická část byla doplněna ukázkami experimentální retrogastronomie, vybrané pokrmy byly inspirovány kuchařskými knihami, např. Schlesisches Kochbuch Therese Adam, Wiener Kochbuch Louise Seleskowitz ad.

Anglicky

The workshop, focusing on experimental gastronomy and culinary heritage, presented the results of scientific interdisciplinary research on culinary culture using the example of dishes that had a firm place in 19th century cookbooks but gradually faded into oblivion. The theoretical part was supplemented by examples of experimental retrogastronomy, selected dishes were inspired by cookbooks, e.g. Schlesisches Kochbuch Therese Adam, Wiener Kochbuch Louise Seleskowitz, etc.