W 2024

Zapomenuté kulinární dědictví Opavska

KORBELÁŘOVÁ, Irena and Radmila DLUHOŠOVÁ

Basic information

Original name

Zapomenuté kulinární dědictví Opavska

Name (in English)

Forgotten culinary heritage of Opava region

Edition

2024

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Organization of a workshop

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

is not subject to a state or trade secret

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

Keywords in English

culinary heritage; fade into oblivion; cookbooks
Changed: 9/2/2025 15:15, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.

Abstract

V originále

Workshop se zaměřením na experimentální gastronomii a kulinární dědictví prezentoval výsledky vědeckého interdisciplinárního výzkumu kulinární kultury na příkladu pokrmů, které měly své pevné místo v kuchařských knihách 19. století, ale postupně upadaly v zapomnění. Teoretická část byla doplněna ukázkami experimentální retrogastronomie, vybrané pokrmy byly inspirovány kuchařskými knihami, např. Schlesisches Kochbuch Therese Adam, Wiener Kochbuch Louise Seleskowitz ad.

In English

The workshop, focusing on experimental gastronomy and culinary heritage, presented the results of scientific interdisciplinary research on culinary culture using the example of dishes that had a firm place in 19th century cookbooks but gradually faded into oblivion. The theoretical part was supplemented by examples of experimental retrogastronomy, selected dishes were inspired by cookbooks, e.g. Schlesisches Kochbuch Therese Adam, Wiener Kochbuch Louise Seleskowitz, etc.