2024
			
	    
	
	
    W kotle historii. Magazyn kulinarny
NÁVRATOVÁ, KamilaBasic information
Original name
W kotle historii. Magazyn kulinarny
	Name in Czech
W kotle historii. Kulinární magazín
	Name (in English)
In the Cauldron of history.
		Authors
NÁVRATOVÁ, Kamila (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
			Edition
 Acta Historica Universitatis Silesianae Opaviensis, Opava, Slezská univerzita, 2024, 1803-411X
			Other information
Language
Czech
		Type of outcome
Article in a journal
		Field of Study
60100 6.1 History and Archaeology
		Country of publisher
Czech Republic
		Confidentiality degree
is not subject to a state or trade secret
		References:
RIV identification code
RIV/47813059:19240/24:A0001485
		Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
			Keywords (in Czech)
historie; vaření; televize; pořad; audiovize; Polsko; recenze; gastronomie
		Keywords in English
history; cooking; television; audiovision; Pland; review; gastronomy
		Tags
Tags
International impact, Reviewed
		
				
				Changed: 3/2/2025 11:29, Mgr. Monika Horsáková, Ph.D.
				
		In the original language
Článek se zaměřuje na roli stravování a kulinářské kultury v dějinách, především prostřednictvím jejich prezentace v médiích. V českém prostředí jsou tyto aspekty stále nedostatečně zpracovány, zatímco v Polsku se objevují veřejnoprávní pořady, jako je „W kotle historii“, které populárně-naučnou formou propojují gastronomii s historickými událostmi. Tento seriál zaujme diváky rekonstrukcí dobových pokrmů a jejich historickým kontextem. Zvláštní důraz je kladen na vědeckou přesnost a mezioborový přístup, což přispívá k popularizaci historie i stravovacích zvyků. Pořad oslovuje široké publikum, včetně mládeže, a ukazuje inspirativní model pro podobnou tvorbu v jiných zemích.
				In English
The article focuses on the role of dining and culinary culture in history, primarily through their representation in media. While these aspects remain underrepresented in the Czech context, Polish public television broadcasts shows such as "W kotle historii," which combine gastronomy and historical events in an educational and entertaining format. This series captivates viewers by reconstructing period dishes and contextualizing them within historical events. Special emphasis is placed on scientific accuracy and interdisciplinary approaches, contributing to the popularization of history and culinary traditions. The program appeals to a broad audience, including younger generations, and serves as an inspiring model for similar productions in other countries.