ULGATLA056 Podnikání v oboru

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2016
Rozsah
1/2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
doc. RNDr. Pavol Plesník, PhD. (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Garance
doc. RNDr. Pavol Plesník, PhD.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je navázat na znalosti a dovednosti studentů z absolvovaných ekonomických i odborných předmětů a využít jich při zahájení a provozování podnikatelské činnosti ve studovaném oboru. Zabývá se vybranými oblastmi podnikání v oboru, klade důraz zejména na finanční stránku podnikání, nástroje řízení nákladů a jejich využití v podnikatelské praxi.
Osnova
  • 1. Zahájení podnikatelské činnosti v oboru
    2. Podnikatelský záměr, tvorba a náležitosti
    3. Osobnost podnikatele a podnikatelské typy
    4. Odpovědné podnikání
    5. Management a marketing
    6. Majetková a kapitálová struktura firmy
    7. Výnosy, náklady, výsledek hospodaření versus cash flow
    8. Riziko v podnikání a ukončení podnikatelské činnosti
Literatura
    doporučená literatura
  • Obchodní zákoník v platném znění. info
  • Zákon o živnostenském podnikání v platném znění. info
  • ČECHOVÁ, A. Manažerské účetnictví. 2. aktualizované a rozšířené vydání. Brno, 2011. info
  • VEBER, J. - SRPOVÁ, J. a kol. Podnikání malé a střední firmy. Praha, 2008. info
  • KORÁB, V., PETERKA, J., REŽŇÁKOVÁ, M. Podnikatelský plán. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1605-0. info
  • BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
  • ABRAMS, R. The Successful Business Plan - Secrets Strategies. 2003. info
  • INDROVÁ, J., PETRŮ, Z., VAŠKO, M. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1995. ISBN 80-7079-054-7. info
Informace učitele
Předmět ukončen zkouškou prověřující znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.