FPF:ULGATLA056 Podnikání v oboru - Informace o předmětu
ULGATLA056 Podnikání v oboru
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavěléto 2014
- Rozsah
- 1/2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
doc. Ing. Eva Wagnerová, CSc. (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
doc. Ing. Eva Wagnerová, CSc. (cvičící) - Garance
- doc. Ing. Eva Wagnerová, CSc.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je navázat na znalosti a dovednosti studentů z absolvovaných ekonomických i odborných předmětů a využít jich při zahájení a provozování podnikatelské činnosti ve studovaném oboru. Zabývá se vybranými oblastmi podnikání v oboru, klade důraz zejména na finanční stránku podnikání, nástroje řízení nákladů a jejich využití v podnikatelské praxi.
- Osnova
- 1. Zahájení podnikatelské činnosti v oboru
2. Podnikatelský záměr, tvorba a náležitosti
3. Osobnost podnikatele a podnikatelské typy
4. Odpovědné podnikání
5. Management a marketing
6. Majetková a kapitálová struktura firmy
7. Výnosy, náklady, výsledek hospodaření versus cash flow
8. Riziko v podnikání a ukončení podnikatelské činnosti
- 1. Zahájení podnikatelské činnosti v oboru
- Literatura
- doporučená literatura
- Obchodní zákoník v platném znění. info
- Zákon o živnostenském podnikání v platném znění. info
- ČECHOVÁ, A. Manažerské účetnictví. 2. aktualizované a rozšířené vydání. Brno, 2011. info
- VEBER, J. - SRPOVÁ, J. a kol. Podnikání malé a střední firmy. Praha, 2008. info
- KORÁB, V., PETERKA, J., REŽŇÁKOVÁ, M. Podnikatelský plán. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1605-0. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- ABRAMS, R. The Successful Business Plan - Secrets Strategies. 2003. info
- INDROVÁ, J., PETRŮ, Z., VAŠKO, M. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1995. ISBN 80-7079-054-7. info
- Informace učitele
- Předmět ukončen zkouškou prověřující znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2014, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2014/ULGATLA056