VCKDS00510 Experimentální praktikum z kulturních dějin

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2016
Rozsah
0/3/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
PhDr. et PhDr. Markéta Tymonová, Ph.D. (cvičící)
Garance
PhDr. et PhDr. Markéta Tymonová, Ph.D.
Výzkumné centrum pro kulturní dějiny Slezska a střední Evropy – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět navazuje na znalosti získané v předmětech Archeologické kulturní dědictví, Kulturní dědictví V - kulinaria ad., rozšiřuje a prohlubuje je v rovině praktické a organizační. Student absolvuje tematický programový blok, pořádaný ve spolupráci s odborným profesionálním zařízením, zaměřený na a) experimentální archeologii, experimentální muzeologii (prezentace tradiční zemědělské a řemeslné výroby v rámci institucionálních programů - archeoparky, skanzeny apod.), b) experimentální prezentaci kulinárního dědictví (zážitková gastronomie z oblasti regionálního/lidového stravování, s aplikací dobových způsobů stolování a servírování - odborné pracoviště FPF), c) animaci, edukaci, popularizaci hmotného/nehmotného kulturního dědictví (tematický program pro děti, tematický výlet pro školy - muzea) ad.
Literatura
    doporučená literatura
  • Specifikace dle konkrétního tématu experimentálního praktika. info
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020.