FPF:ULGATL0012 Gastronomie v lázeň. provozu - Informace o předmětu
ULGATL0012 Gastronomie v lázeňském provozu
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavěléto 2017
- Rozsah
- 2/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící) - Garance
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s organizací gastronomického provozu, jeho specifickými rysy v lázeňských zařízeních, s jeho jednotlivými středisky poskytujícími gastronomické služby, jejich vybavením. Současně se studenti seznámí s provozní a ekonomickou problematikou tohoto provozu včetně nabídky sortimentu (včetně sestavování jídelních a nápojových lístků, menu pro lázeňské hosty). Nezbytnou součástí předmětu je seznámit studenty s ekologií a nakládáním s odpadem. V průběhu předmětu se studenti seznámí s praktickou činností pracovníků výrobního i odbytového střediska včetně vedení operativní evidence, zabezpečováním různých společenských akcí, včetně sestavování menu a jídelních lístků.
- Osnova
- 1. Vývoj gastronomie, její postavení v hotelnictví a lázeňství
2. Stravovací úsek a jeho význam
3. Pracovníci stravovacího úseku
4. Operativní evidence - nezbytný podklad pro plánování v gastronomii
5. Výrobní střediska - charakteristika, členění a vybavení
6. Odbytová střediska - charakteristika, členění a vybavení
7. Společenské akce a jejich realizace v lázeňském provozu
8. Jídelní a nápojové lístky - základ nabídky služeb
9. Kontrolní činnost ve stravovacím úseku
10. Bezpečnostní, protipožární a hygienické předpisy ve stravovacích zařízeních
11. Ekologie provozů společného stravování
12. Integrace ekologie do provozu gastronomických a lázeňských zařízení
- 1. Vývoj gastronomie, její postavení v hotelnictví a lázeňství
- Literatura
- doporučená literatura
- ČEMUSOVÁ, M. Správná výrobní a hygienická praxe ve stravování. Praha: Grada, 2007. ISBN 80-86724-07-7. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- HOLUB, K. Vybrané kapitoly z dějin gastronomie a hotelnictví. Praha: VŠH, 2004. ISBN 80-86578-16-X. info
- COUSINS, J., FOSKETT, D., SHORTT, D. Food & Beverage Management. . 3rd ed. London: Longman Publ., 1999. ISBN 0-582-27543-1. info
- KOLEKTIV AUTORŮ. Food and beverage management. Praha. NFHR, 1995. info
- KOLEKTIV AUTORŮ. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: NFHR, 1995. info
- KOLEKTIV AUTORŮ. Samostatně v pohostinství. Praha: NFHR, 1994. info
- INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
- Informace učitele
- Úspěšné zvládnutí testu v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek a seminářů.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2017/ULGATL0012