FPF:VCKDSJ0006 Tschechische Republik kreuz un - Informace o předmětu
VCKDSJ0006 Tschechische Republik kreuz und quer
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavěléto 2017
- Rozsah
- 0/2/0. 5 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- PhDr. Zdenka Jirásková (cvičící)
Mgr. Alena Němcová (cvičící) - Garance
- PhDr. Zdenka Jirásková
Výzkumné centrum pro kulturní dějiny Slezska a střední Evropy – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Kulturní dědictví v regionální praxi (program FPF, N7106 HiSt)
- Cíle předmětu
- Předmět nabízí přehled o základních reáliích České republiky s důrazem na jednotlivá historická území, památky UNESCO a chráněné krajinné oblasti v německém jazyce. Cílem tohoto předmětu je seznámit studenty nejen s geografií a přírodními podmínkami, ale také s historií, kulturou, význačnými osobnostmi, turistickými oblastmi a základními rysy národní i regionální gastronomie. Cílem je poskytnout studentům ucelený přehled o reáliích charakterizujících jednotlivé části státu, seznámit je s nejnavštěvovanějšími přírodními, kulturními a lázeňskými destinacemi a zároveň rozšířit a prohloubit jejich jazykové dovednosti, zejména v oblasti porozumění cizojazyčnému ústnímu projevu a schopnosti poskytnout v daném jazyce základní informace k danému tématu.
- Osnova
- 1. Tschechische Republik - natürliche Gegebenheiten, Geographie
2. Geschichte des Staates
3. Prag - die Hauptstadt der Republik
4. Das westböhmische Bäderdreieck
5. Historische Städte, Burgen und Schlösser
6. Die UNESCO-Städte
7. Die Naturschutzgebiete
8. Opava und Schlesien
9. Brno und Südmähren
10. Bäder und andere Erholungsmöglichkeiten in unserer Republik
11. Tschechische Kultur (Musik, Malerei, Architektur)
12. Tschechische und schlesische Küche und ihre Spezialitäten
- 1. Tschechische Republik - natürliche Gegebenheiten, Geographie
- Literatura
- doporučená literatura
- Odborná periodika. Historický obzor. info
- http://www.czechtourism.com/de/p/de-praktische-infos-1/. URL info
- CVEJNOVÁ, J. Co chcete vědět o České republice. Praha: Karolinum, 2013. info
- JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Kurwesen,Management und Marketing. 1. vyd. Opava:Slezská univerzita v Opavě, Ústav, 2013. ISBN 978-80-7248-867-4. info
- JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Gastronomie, Hotelwesen und Tourismus. Opava, 2012. ISBN 978-80-7248-717-2. info
- AUTOR NEUVEDEN. Cestovní ruch v regionech České republiky. Ostrava: Česká centrála CR, 2003. info
- Vyučovací jazyk
- Němčina
- Informace učitele
- Předmět je ukončen zápočtem, který studenti získají na základě aktivní účasti v seminářích, zpracování seminární práce a písemného testu (70% úspěšnost). Studenti tohoto předmětu mají závaznou 75% docházku.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2017/VCKDSJ0006