FPF:ULGATLA056 Podnikání v oboru - Informace o předmětu
ULGATLA056 Podnikání v oboru
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavěléto 2020
- Rozsah
- 1/2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Michal Blaško, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
doc. RNDr. Pavol Plesník, PhD. (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Ing. Michal Blaško, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
doc. RNDr. Pavol Plesník, PhD. (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící) - Garance
- doc. RNDr. Pavol Plesník, PhD.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- ULGATLA056/A: St 12:15–13:00 H6, St 13:05–14:40 H2, A. Burda, P. Sonnková
ULGATLA056/B: St 12:15–13:00 H2, St 13:05–14:40 H7, A. Burda, P. Sonnková - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je navázat na znalosti a dovednosti studentů z absolvovaných ekonomických i odborných předmětů a využít jich při zahájení a provozování podnikatelské činnosti ve studovaném oboru. Zabývá se vybranými oblastmi podnikání v oboru, klade důraz zejména na finanční stránku podnikání, nástroje řízení nákladů a jejich využití v podnikatelské praxi.
- Osnova
- 1. Zahájení podnikatelské činnosti v oboru
2. Podnikatelský záměr, tvorba a náležitosti
3. Osobnost podnikatele a podnikatelské typy
4. Odpovědné podnikání
5. Management a marketing
6. Majetková a kapitálová struktura firmy
7. Výnosy, náklady, výsledek hospodaření versus cash flow
8. Riziko v podnikání a ukončení podnikatelské činnosti
- 1. Zahájení podnikatelské činnosti v oboru
- Literatura
- doporučená literatura
- Obchodní zákoník v platném znění. info
- Zákon o živnostenském podnikání v platném znění. info
- ČECHOVÁ, A. Manažerské účetnictví. 2. aktualizované a rozšířené vydání. Brno, 2011. info
- VEBER, J. - SRPOVÁ, J. a kol. Podnikání malé a střední firmy. Praha, 2008. info
- KORÁB, V., PETERKA, J., REŽŇÁKOVÁ, M. Podnikatelský plán. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1605-0. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- ABRAMS, R. The Successful Business Plan - Secrets Strategies. 2003. info
- INDROVÁ, J., PETRŮ, Z., VAŠKO, M. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1995. ISBN 80-7079-054-7. info
- Informace učitele
- Předmět ukončen zkouškou prověřující znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2020/ULGATLA056