FPF:ULGATL0046 Speciální gastronomie - Informace o předmětu
ULGATL0046 Speciální gastronomie - výroba a servis
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2011
- Rozsah
- 1/2/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící) - Garance
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je předat studentům teoretické znalosti i praktické dovednosti v oblasti přípravy složitějších a netradičních pokrmů z různých druhů surovin, seznámit studenty s rozsahem sortimentu a možnostmi jeho obměňování, se sledováním moderních trendů, použití nové techniky. Studenti získají přehled o způsobu přípravy speciálních výrobků teplé a studené kuchyně i cukrářské výroby - zážitková gastronomie.
- Osnova
- 1. Vyšší forma složité obsluhy
2. Technologie přípravy složitějších pokrmů
3. Studená kuchyně
4. Masové pokrmy
5. Mořské a sladkovodní ryby
6. Příprava teplých omáček, polévky
7. Moučníky
8. Organizace výroby speciálních pokrmů
9. Slavnostní gastronomické akce
10. Banket
11. Raut - party
12. Nové trendy zážitkové gastronomie
- 1. Vyšší forma složité obsluhy
- Literatura
- doporučená literatura
- RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury teplých pokrmů. info
- BRHLÍK, E., ROMAŇUK, J. Technologie přípravy pokrmů II. Praha: Vysoká škola hotelová. info
- SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1998. info
- SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. info
- STROPNICKÝ A KOL. Technologie přípravy pokrmů. Praha: Merkur, 1996. info
- AUTORSKÝ TÝM. Food and beverage management. Praha: NFHR, 1995. info
- AUTORSKÝ TÝM. Jídelní lístek - nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: HRMC, 1994. info
- ČERNÝ, J., SRKALA, A. Moderní obsluha. Praha: Merkur, 1993. info
- Informace učitele
- Předmět je ukončen zápočtem, který získá student po absolvování předepsaného praktického výcviku v kuchyni a v obsluze. Po udělení zápočtu je předmět zakončen souhrnnou zkouškou, která se skládá z teoretické a praktické části.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2011, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2011/ULGATL0046