ULGATLA048 Beverage culture

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2012
Extent and Intensity
1/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výroby, skladování a používání nápojů v gastronomii, nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním, hotelovém či lázeňském zařízení včetně znalostí a dovedností z oblasti míchaných nápojů. Studenti se v rámci výuky seznámí s uspořádáním a zásadami pro sestavování nápojového lístku včetně tvorby cen. Praktická cvičení jsou věnována seznámení studentů s přípravou míchaných nápojů. V rámci výuky nabudou studenti znalosti a dovednosti týkající se míchání nápojů, servisu vín, piva i nealkoholických nápojů včetně hodnocení jejich kvality.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Nápojové lístky
    2. Skupiny nápojů a jejich servis
    3. Nealkoholické nápoje,
    4. Pivo, historie, chemické složení a vliv na zdraví
    5. Výroba sladu a výroba piva
    6. Pivo ve veřejném stravování,
    7. Víno, historie, chemické složení a vliv na zdraví
    8. Víno - technologie výroby
    9. Členění vín dle vinařského zákona ČR
    10.Výroba šumivých a likérových vín, vinné speciality
    11.Nákup, skladování a servis tichých, šumivých a likérových vín
    12.Vinný lístek, sommeliérství, enogastronomie
Literature
    recommended literature
  • KRAUS, V. Encyklopedie českého a moravského vína. info
  • FIALKOVÁ, B. Enologie a odborná degustace. Praha, 2007. info
  • TRNKA, R. Vína, likéry, destiláty - tajemství výroby. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1247-4. info
  • KELBLOVÁ a kol. Lexikon nápojů. Praha, 2006. info
  • GASNIER, V. Nápoje. Slovart, 2006. ISBN 80-7209-839-X. info
  • CALLEC, CH. Vína: encyklopedie. Čestlice, 2005. info
  • VERHOEF, B. Kompletní encyklopedie piva. Čestlice, 2004. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2013, Winter 2014, Winter 2015, Winter 2016, Winter 2017, Winter 2018, Winter 2019, Winter 2020, Winter 2021, Winter 2022, Winter 2023.
  • Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2012/ULGATLA048