FPF:ULGATLA048 Beverage culture - Course Information
ULGATLA048 Beverage culture
Faculty of Philosophy and Science in OpavaWinter 2012
- Extent and Intensity
- 1/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor) - Guaranteed by
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Spa Management and Tourism (programme FPF, B6503GAHOT)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výroby, skladování a používání nápojů v gastronomii, nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním, hotelovém či lázeňském zařízení včetně znalostí a dovedností z oblasti míchaných nápojů. Studenti se v rámci výuky seznámí s uspořádáním a zásadami pro sestavování nápojového lístku včetně tvorby cen. Praktická cvičení jsou věnována seznámení studentů s přípravou míchaných nápojů. V rámci výuky nabudou studenti znalosti a dovednosti týkající se míchání nápojů, servisu vín, piva i nealkoholických nápojů včetně hodnocení jejich kvality.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Nápojové lístky
2. Skupiny nápojů a jejich servis
3. Nealkoholické nápoje,
4. Pivo, historie, chemické složení a vliv na zdraví
5. Výroba sladu a výroba piva
6. Pivo ve veřejném stravování,
7. Víno, historie, chemické složení a vliv na zdraví
8. Víno - technologie výroby
9. Členění vín dle vinařského zákona ČR
10.Výroba šumivých a likérových vín, vinné speciality
11.Nákup, skladování a servis tichých, šumivých a likérových vín
12.Vinný lístek, sommeliérství, enogastronomie
- 1. Nápojové lístky
- Literature
- recommended literature
- KRAUS, V. Encyklopedie českého a moravského vína. info
- FIALKOVÁ, B. Enologie a odborná degustace. Praha, 2007. info
- TRNKA, R. Vína, likéry, destiláty - tajemství výroby. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1247-4. info
- KELBLOVÁ a kol. Lexikon nápojů. Praha, 2006. info
- GASNIER, V. Nápoje. Slovart, 2006. ISBN 80-7209-839-X. info
- CALLEC, CH. Vína: encyklopedie. Čestlice, 2005. info
- VERHOEF, B. Kompletní encyklopedie piva. Čestlice, 2004. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2012/ULGATLA048