KLJNEJ21 Německý jazyk I - mírně pokročilí

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2014
Rozsah
0/3/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PhDr. Zdenka Jirásková (cvičící)
Mgr. Jana Matějčková (cvičící)
Mgr. Alena Němcová (cvičící)
Garance
PhDr. Zdenka Jirásková
Ústav cizích jazyků – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je vybavit studenty jazykovými a komunikativními dovednostmi, které budou potřebovat k efektivní práci v oboru lázeňství a turismu. Obsahem prvního semestru je zopakování a upevnění učiva předepsané středoškolské úrovně, jeho prohloubení a rozšíření, vyrovnání úrovně posluchačů ve všech jazykových dovednostech, korekce a zdokonalení výslovnosti, cvičení poslechu s porozuměním, kratší ústní i písemný projev, účast v dialogu. Současně budou posluchači vybaveni znalostí základní odborné slovní zásoby v oblasti gastronomie, hotelnictví, seznámí se s reáliemi jazykové oblasti a vybranými tématy obchodního jazyka.
Osnova
  • 1. Article. Personal pronouns - nominative. Conjugation - present tense. Using the polite form of address. Conjugation, present tense - verb sein. Word order - declarative and interrogative clause.
    2. Declension - singular nouns with definite and indefinite article. Nouns - omission of article. Conjugation, present tense - verb haben. Negative (nein, nicht, kein). Adjective in predicate. Cardinal numbers.
    3. Prepositions with dative. Prepositions with accusative. Declension - personal pronouns. Word order of objects in German clause. Indirect word order in declarative clause. Declension - interrogative pronouns wer and was.
    4. Possessive pronouns. Expressing Czech "svůj". Conjugation, present tense - verbs with change in root. Imperative. Time telling.
    5. Declension - singular, weak nouns. Prepositions with dative and accusative. Plural nouns. Verbs stehen - stellen, liegen - legen. Phrase es gibt.
    6. FACHTHEMEN - GASTRONOMIE I.
    a) Gastronomische Betriebe, Restaurant-Einrichtung
    b) Personal im Gaststättenwesen, Bedienungssysteme
    c) Speisenbennenungen, Getränkebennenungen
    d) Speisekarte, Getränkekarte
    e) Merkmale der tschechischen Küche, gesunde Ernährung, Rezepte
    f) Deutsche, österreichische, schweizerische Küche; Spezialitäten; Getränke
Literatura
    doporučená literatura
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Kurwesen, Management und Marketing. Opava, 2013. info
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Gastronomie, Hotelwesen und Tourismus. Opava, 2012. ISBN 978-80-7248-717-2. info
  • DUSILOVÁ, D. Sprechen Sie Deutsch? 1. a 2. díl. Praha, 2000. info
  • BENEŠ, E.a kolektiv. Praktická mluvnice němčiny. Praha: SPN, 1997. info
  • FORMANOVÁ, ŽMUDOVÁ. Němčina v gastronomii. Praha: Informatorium, 1996. ISBN 80-85427-77-X. info
  • HÖPPNEROVÁ, V. Němčina pro provoz hotelů a společného stravování. Praha: SPN, 1988. info
Vyučovací jazyk
Angličtina
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem, který studenti získají na základě domácí přípravy, průběžného písemného či ústního testování a kreditního testu. V průběhu semestru mají studenti možnost získat až 100 bodů jako maximum, přičemž k získání zápočtu je 70 bodů minimum. Studenti tohoto předmětu mají závaznou 75% docházku. Získání zápočtu je podmínkou pro zapsání navazující části cizího jazyka.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2010, zima 2011, zima 2012, zima 2013, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023.