FVP:UOGD042 Výživa a dietetika - Informace o předmětu
UOGD042 Výživa a dietetika
Fakulta veřejných politik v Opavěléto 2021
- Rozsah
- 4/0/0. Přednáška 4 HOD/SEM. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MUDr. Igor Satinský, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Ústav nelékařských zdravotnických studií – Fakulta veřejných politik v Opavě
Kontaktní osoba: Mgr. Veronika Slováček Hagenová - Předpoklady
- FAKULTA(FVP) && TYP_STUDIA(C)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- CŽV Bc Všeobecná sestra (program FVP, B5341-OSET)
- Cíle předmětu
- Předmět je úvodem do ošetřovatelské péče o základní potřebu člověka: výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy, a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Součástí jsou klinické stavy při poruchách výživy a enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti. Studenti získávají vědomosti a dovednosti důležité pro klinickou praxi.
- Osnova
- 1. Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
2. Složení potravy a její energetická hodnota. Minerální látky a vitamíny ve výživě. Řízení energetické bilance
3. (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.
4. Diety a dietní systém. Otylost. Podvýživa.
5. Výživa v dětském věku.
6. Umělá výživa parenterální a enterální.
7. Význam výživy pro člověka, složení potravy. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy.
8. Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy.
9. Mentální anorexie a bulimie.
10. Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných , výživa u onkologických nemocných.
- 1. Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
- Literatura
- povinná literatura
- HEINRICH, K. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6. info
- SATINSKÝ, I. Výživa a dietetika. Distanční studijní opora [online]. c2008, posl. akt. 2008 [cit. 2012-08-23). Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2008. URL info
- GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora - praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2. info
- KLEINWECHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-336-8. info
- MUSIL, D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc: Univerzita Palackého, 2002. ISBN 80-244-0566-0. info
- Informace učitele
- Kontaktní výuka je vedena systémem konzultací na vybraná témata. Kombinovaná část studia je realizována v prostředí e-learningového kurzu na e-portále http://elearning.fvp.slu.cz/. Pro výuku jsou zde studentům k dispozici studijní opory zahrnující korespondenční úkoly. Předmět je ukončen zápočtem, který proběhne písemnou nebo ústní formou, v rámci něj student prokáže znalosti základní i vybrané doporučené literatury a dokáže diskutovat o zpracovaných korespondenčních úkolech. Student bude moci průběžně konzultovat individuálně studovaná témata předmětu prostřednictvím individuálních či skupinových konzultací nebo elektronické pošty.
Požadavkyk zápočtu:
Vypracování seminární práce.
Písemný test minimální 80% úspěšnost.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fvp/leto2021/UOGD042