FVP:UNZSRK037 Nutrition and Dietetics - Course Information
UNZSRK037 Nutrition and Dietetics
Faculty of Public Policies in OpavaSummer 2024
- Extent and Intensity
- 0/0/0. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- MUDr. Igor Satinský, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Institute of Paramedical Health Studies – Faculty of Public Policies in Opava
Contact Person: Mgr. Veronika Slováček Hagenová - Timetable
- Thu 14. 3. 13:55–17:10 C311
- Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- General nursing (programme FVP, VSEO)
- Course objectives (in Czech)
- Předmět je úvodem do ošetřovatelské péče o základní potřebu člověka: výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy, a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Součástí jsou klinické stavy při poruchách výživy a enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti. Studenti získávají vědomosti a dovednosti důležité pro klinickou praxi.
- Learning outcomes (in Czech)
- Odborné znalosti: Student zná základní pojmy a vztahy z oblasti výživy člověka a prokazuje tuto znalost. Odborné dovednosti: Student dokáže aplikovat získané znalosti pro konkrétní případy pacientů a klientů. Dokáže podat základní výživová doporučení, ovládá techniky a metody enterální i parenterální výživy. Obecná způsobilost: Student se orientuje v oblasti přirozené i terapeutické výživy a v systému dietních opatření. Dokáže ve spolupráci s dalšími zdravotnickými profesionály pomáhat při zajištění adekvátního stavu výživy širokého spektra pacientů a obecné populace. Kompetence: Absolvent ve spolupráci s lékařem dbá o přiměřený stav výživy pacientů/klientů a poskytuje potřebnou edukaci.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy. 2. Složení potravy a její energetická hodnota. Minerální látky a vitamíny ve výživě. Řízení energetické bilance 3. (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa. 4. Diety a dietní systém. Otylost. Podvýživa. 5. Výživa v dětském věku. 6. Umělá výživa parenterální a enterální. 7. Význam výživy pro člověka, složení potravy. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy. 8. Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy. 9. Mentální anorexie a bulimie. 10. Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných, výživa u onkologických nemocných.
- Literature
- required literature
- HEINRICH, K. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6. info
- SATINSKÝ, I. Výživa a dietetika. Distanční studijní opora [online]. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2008. info
- GROFOVÁ, Z.:. Nutriční podpora. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2. info
- KLEINWECHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-336-8. info
- MUSIL, D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc: Univerzita Palackého, 2002. ISBN 80-244-0566-0. info
- Teaching methods (in Czech)
- Přednáška.
- Assessment methods (in Czech)
- Požadavky ke splnění zápočtu: 80 % aktivní účast (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností). Požadavky k zápočtu: Vypracování písemné práce na zadané téma. Úspěšné absolvování písemného testu, minimálně 80 % úspěšnost.
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- Study Materials
Information on the extent and intensity of the course: 4př+12sam/sem.
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/fvp/summer2024/UNZSRK037