FVP:UVSSPUD021 Základy ošetřovatelské péče pr - Informace o předmětu
UVSSPUD021 Základy ošetřovatelské péče pro sociální pracovníky
Fakulta veřejných politik v Opavěléto 2024
- Rozsah
- 10př/sem. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- PhDr. Zdeňka Římovská, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- PhDr. Hana Heiderová, PhD.
Ústav veřejné správy a sociální politiky – Fakulta veřejných politik v Opavě
Kontaktní osoba: Ing. Lucie Kamrádová, Ph.D. - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- UVSSPUD021/A: So 16. 3. 8:55–17:10 ONLINE, Z. Římovská
UVSSPUD021/B: So 16. 3. 8:55–17:10 ONLINE, Z. Římovská - Předpoklady
- FAKULTA(FVP) && TYP_STUDIA(C)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Sociální práce ve veřejné správě (program FVP, SPVS)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je umožnit studentům získat základní informace o ošetřovatelské péči včetně nácviku provádění praktických výkonů. Student bude schopen po absolvování předmětu provádět základní ošetřovatelské intervence v souladu s nejnovějšími poznatky při dodržení postupu lege artis. Umožňuje studentům získat základní orientaci v základních lidských potřebách včetně jejich saturace u klientů/pacientů. Část předmětu je zaměřena na získání odborných znalostí z oblasti nejčastějších chronických onemocnění včetně specifik ošetřovatelské péče o tyto klienty/pacienty
- Osnova
- 1. Ošetřovatelství jako věda, ošetřovatelská péče, lidské potřeby z pohledu ošetřovatelství. Spolupráce sociální práce a zdravotnictví.
- 2. Zajištění bezpečného domácího prostředí, vybavení, základní bezpečnostní prvky a pomůcky.
- 3. Prevence vzniku infekce, mytí rukou, používání rukavic, izolace nemocného, péče o pomůcky, desinfekce, sterilizace.
- 4. Podpora aktivity pacientů, mobilizace.
- 5. Hygienická péče, nácvik hygienické péče na lůžku, péče o dutinu ústní, péče o vlasy, nehty, chodidla.
- 6. Prevence dekubitů, polohování.
- 7. Oblast příjmu potravy – krmení pacienta, pomoc při krmení u pacienta s poruchou polykání, sledování hmotnosti, vážení, sledování příjmu potravy a tekutin, enterální výživa, nazogastrické a orogastrické sondy.
- 8. Dietní systém, rozdělení diet, využití diet v rámci léčebné péče.
- 9. Vitální funkce – měření fyziologických funkcí: tělesné teploty, pulsu, dýchání, krevního tlaku, měření kyslíkové saturace.
- 10. Podávání léků – ústně, lokálně, do očí a uší, inhalace, čípků, kyslíková terapie.
- Literatura
- povinná literatura
- Povinná literatura
HEIDEROVÁ, H. Základy ošetřovatelské péče pro sociální pracovníky Distanční studijní text Opava 2021.
HLUBKOVÁ, Z. Vybrané kapitoly z ošetřovatelských postupů II. Opava: Slezská univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik v
- Povinná literatura
- Metody hodnocení
- Zápočet – zápočtový test a zkouška. Kombinovaná forma: splnění korespondenčních úkolů. Zkouška: písemné prověření znalostí z přednášek a povinné literatury dle sylabu předmětu.
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fvp/leto2024/UVSSPUD021