FVP:UOSZ015 Infectious Diseases 1 - Course Information
UOSZ015 Infectious Diseases 1
Faculty of Public Policies in OpavaWinter 2015
- Extent and Intensity
- 0/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS. (lecturer)
MUDr. Hana Ševčíková (seminar tutor) - Guaranteed by
- MUDr. Jaroslav Volf, Ph.D.
Institute of Paramedical Health Studies – Faculty of Public Policies in Opava - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- General Nursing Studies (programme FVP, B5341-OSET)
- Course objectives (in Czech)
- Předmět je koncipován jako tématický celek poskytující základní strukturu poznatků z hygieny a epidemiologie, na které navazují další poznatky z ošetřovatelství. Předmět má především preventivní zaměření na podporu a ochranu zdraví, prevenci vzniku nemocí a jejich komplikací. Předmět je zaměřen na objasnění teoretických základů souvisejících se vztahem mikrobiálních agens a zdraví člověka. Je koncipován jako tématický celek poskytující základní strukturu poznatků z mikrobiologie, infekčního lékařství a imunologie, charakterizující biomedicínskou valenci mikroorganizmů jako etiologického agens humánních onemocnění. Odborná problematika bezprostředně tozšiřuje znalosti posluchačů v rámci oboru ošetřovatelství v souvislosti s udržováním zdraví a prevenci vzniku onemocnění, včetně jejich komplikací.
- Syllabus (in Czech)
- Obsahové zaměření přednášek:
Počet hodin Témata
1 Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
1 Složení potravy a její energetická hodnota. Minerální látky a vitamíny ve výživě. Řízení energetické bilance (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.
1 Diety a dietní systém. Otylost. Podvýživa.
1 Výživa v dětském věku.
1 Umělá výživa parenterální a enterální.
1 Význam výživy pro člověka, složení potravy. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy
1 Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy.
1 Podávání výživy sondami. Podávání výživy infůzemi. Podávání výživy do PEGu. Mentální anorexie a bulimie
1 Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných , výživa u onkologických nemocných
- Obsahové zaměření přednášek:
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 6 HOD/SEM, Cvičení 2 HOD/SEM.
- Enrolment Statistics (Winter 2015, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/fvp/winter2015/UOSZ015