KCR006 Food and Beverage Management

School of Business Administration in Karvina
Summer 2009
Extent and Intensity
2/1/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (lecturer)
Ing. Pavlína Sonnková (lecturer)
Anna Wenzelová (lecturer)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (seminar tutor)
Ing. Pavlína Sonnková (seminar tutor)
Anna Wenzelová (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Seznámení studentů s organizací a zabezpečením stravovacích služeb v provozovnách společného stravování, s jednotlivými středisky poskytujícími tyto služby, jejich vybavením a nabídkou sortimentu. Cílem předmětu je také aplikace získaných vědomostí při řešení modelových situací, se kterými se mohou studenti v praxi setkat. V průběhu předmětu se studenti seznámí s praktickou činností řídících pracovníků na úseku stravovacích služeb, zabezpečováním různých společenských akcí, včetně sestavování menu a jídelních lístků.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Postavení společného stravování a hotelnictví
    2. Charakteristika stravovacího úseku
    3. Pracovníci stravovacího úseku
    4. Operativní evidence ve stravovacím úseku
    5. Výrobní střediska, jejich charakteristika a vybavení
    6. Odbytová střediska, jejich charakteristika, vybavení
    7. Společenské akce
    8. Jídelní a nápojové lístky
    9. Kontrolní činnost ve stravovacím úseku
    10. Bezpečnostní, protipožární a hygienické předpisy ve stravovacích zařízeních
    11. Ekologie provozů společného stravování
    12. Integrace ekologického managementu do provozování hotelového a restauračního zařízení
Literature
    required literature
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • INDROVÁ, J., VOŘÍŠEK, K. Yield management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: VŠE, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
  • INDROVA, J. A KOL. Hotelový Management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
  • BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
    recommended literature
  • COUSINS, J., FOSKETT, D., SHORTT, D. Food & Beverage Management. . 3rd ed. London: Longman Publ., 1999. ISBN 0-582-27543-1. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2010.
  • Enrolment Statistics (Summer 2009, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2009/KCR006