KCRKKBP Quality and Safeness of Foodstuff

School of Business Administration in Karvina
Summer 2009
Extent and Intensity
2/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Jiří Honka (lecturer)
Mgr. Jiří Honka (seminar tutor)
Guaranteed by
Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Zajištění bezpečnosti potravin v ČR po vstupu do EU vychází, stejně jako v ostatních zemích EU, z nařízení Evropského parlamentu V usnesení vlády ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice se zdůrazňuje zdokonalení systému komunikace v ČR, s členskými státy EU, s orgány EU a třetími zeměmi. Předmět seznamuje s významem zajišťování bezpečnosti potravin, s fungováním systému bezpečnosti potravin a složkami, které se na systému podílí. Pozornost je věnována také mezinárodním normám vztahujícím se k této problematice a také jsou charakterizovány vybrané skupiny potravin.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Bezpečnost potravin v EU
    2. Struktura bezpečnosti potravin v ČR
    3. Kvalita potravin a potravinových surovin,
    4. Systém RASFF, ISO 22 000, HACCP
    5. Všeobecné požadavky na označování potravin
    6. Hygienická rizika, prevence onemocnění z potravin
    7. Cizorodé látky v poživatinách a nové úpravy potravin
    8. Vliv obalů na kvalitu potravin
    9. Kvalita masa, masných výrobků, tuků
    10. Kvalita mléka a mléčných výrobků, nákazy přenosné na člověka
    11.Význam a kvalita ovoce a zeleniny
    12. Kvalita nápojů a rizika z jejich konzumace
Literature
    required literature
  • Suková, I. Průvodce označováním potravin. Praha: UZPI, 2006. ISBN 80-7271-174-1. info
  • GABRYŠOVÁ, M. Teorie jakosti. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-249-1. info
  • Krajčová, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2003. ISBN 80-86578-17-8. info
    recommended literature
  • OLDŘICH, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. České a slovenské odborné nakladatelství s., r.o, 2004. ISBN 80-903401-0-5. info
  • KALAČ, P. Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6. info
  • SEDLÁČKOVÁ, H., NODL, L.,. Technologie přípravy pokrmů. Fortuna Praha, 2003. ISBN 80-7168-863-0. info
Language of instruction
English
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2009/KCRKKBP