MARK107 Quality Management

School of Business Administration in Karvina
Summer 2009
Extent and Intensity
0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Dr. Ing. Marie Gabryšová (lecturer)
Guaranteed by
Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Kurz vede studenty k poznání společenského významu jakosti, seznamuje s ukazateli jakosti, se strukturou současného řízení jakosti v rámci republiky s přihlédnutím k vývojovým tendencím a požadavkům vyplývajícím ze spolupráce se zeměmi EU. Poznatky jsou rozšířeny o moderní principy zabezpečování jakosti ve vyspělých státech světa (Japonska, USA, Západní Evropy), aby studenti získali všeobecnou orientaci o problematice jakosti. Důležitost sledování a řízení jakosti výrobků je zvýrazněna konkrétním výpočtem ztrát, které vznikají nespokojeností zákazníka a zhoršením dobrého jména firmy. Studenti jsou tak výrazně motivováni pro důsledné sledování a řízení jakosti a tím je vytvářen základ pro zkvalitnění jakosti výrobků, služeb a vztahů v celospolečenském rozměru.
Syllabus (in Czech)
  • Kurz vede studenty k poznání společenského významu jakosti, seznamuje s ukazateli jakosti, se strukturou současného řízení jakosti v rámci republiky s přihlédnutím k vývojovým tendencím a požadavkům vyplývajícím ze spolupráce se zeměmi EU. Poznatky jsou rozšířeny o moderní principy zabezpečování jakosti ve vyspělých státech světa (Japonska, USA, Západní Evropy), aby studenti získali všeobecnou orientaci o problematice jakosti. Důležitost sledování a řízení jakosti výrobků je zvýrazněna konkrétním výpočtem ztrát, které vznikají nespokojeností zákazníka a zhoršením dobrého jména firmy. Studenti jsou tak výrazně motivováni pro důsledné sledování a řízení jakosti a tím je vytvářen základ pro zkvalitnění jakosti výrobků, služeb a vztahů v celospolečenském rozměru.
    1. Pojem a vývoj teorie jakosti.
    2. Moderní pojetí jakosti.
    3. Státní politika jakosti v ČR.
    4. Jakost zboží, služeb a procesů. Vývoj požadavků na jakost, normy ISO 9000, ISO 14000, ISO 19000.
    5. Systém akreditace, zkušebnictví a certifikace.
    6. Technika a nástroje používané při zabezpečování jakosti.
    7. Náklady na jakost.
    8. Etické základy jakosti.
Literature
    required literature
  • MIZUNO, S. Řízení jakosti. Praha: Victoria Publishing, 1994. ISBN 80-85605-38-4. info
    recommended literature
  • PLAŠKOVÁ, A. Metody a techniky analýzy a zlepšování kvality. Praha: VŠE, 1999. ISBN 80-7079-119-5. info
  • ISHIKAVA,K. Co je celopodnikové řízení jakosti? ČSJ, Praha, 1994. ISBN 80-02-00974-6. info
  • HARTIG, J. Jak začít s jakostí. Praha: ČSJ, 1994. ISBN 80-02-01005-1. info
  • NENADÁL, J. Ekonomika jakosti v praxi. Žilina: MASM, 1993. info
  • MACUROVÁ, P. a kol. Řízení jakosti. Ostrava: VŠB, 1992. ISBN 80-7078-135-1. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 10 HOD/SEM.
The course is also listed under the following terms Summer 2008.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2009/MARK107