KCRPDGA Dietary Gastronomy

School of Business Administration in Karvina
Summer 2010
Extent and Intensity
1/3/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Taťana Karásková (lecturer)
Ing. Pavlína Sonnková (lecturer)
Mgr. Taťana Karásková (seminar tutor)
Mgr. Jiří Vizauer (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Taťana Karásková
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Aplikace dosavadních gastronomických znalostí a dovedností na skupinu zákazníků vyžadující zvláštní péči v oblasti stravování, z důvodu krátkodobých či dlouhodobých závažných onemocnění. Záměrem předmětu je odlišit podstatu objektivních požadavků pro tento specifický segment od zásad platných pro blíže nespecifikované skupiny zákazníků v oblasti veřejného stravování. Současně je smyslem předmětu naučit studenty pracovat s Recepturami dietního stravování a sestavovat vhodná menu. Cílem je dále seznámit posluchače s dietami, uznávanými odbornou veřejností a s typy zařízení, v nichž se uplatňuje dietní gastronomie.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Význam dietní gastronomie
    2. Uplatnění dietní gastronomie ve veřejném stravování
    3. Základní pravidla při výběru potravin pro přípravu dietních jídel
    4. Specifická pravidla úpravy potravin při přípravě dietních jídel
    5. Druhy a rozdělení diet
    6. Dieta č. 1 - žaludeční šetřící, dieta č. 2 - žaludeční dráždivá.
    7. Dieta č.3 -protisklerotická.
    8. Dieta č.4 - žlučníková s omezením tuku, dieta č. 5 - jaterní bílkovinná s omezením tuku.
    9. Dieta č. 6 - bezpurinová s omezením dráždivých látek solí kyseliny močové a šťavelové.
    10. Dieta č. 7 - zeleninová, ovocná , dieta č. 8 - redukční, dieta č. 9 - diabetická.
    11. Dieta č. 10 - neslaná s omezením bílkovin, dieta č. 11 - výživná
    12. Práce s Recepturami dietního stravování
    13. Zásady pro sestavování dietních menu a jídelních lístků
Literature
    required literature
  • KŘIVÁNKOVÁ, E. Výrobní technologie. Praha: VŠH, 2002. ISBN 80-86578-10-0. info
  • MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: VŠH, 2001. ISBN 80-86578-01-1. info
  • ROGER, J.D. Kniha o zdravé výživě. Advent-Orion Praha, 1995. ISBN 8O-7172-144-1. info
  • HEJDA, S. aj. Výživa a zdravotní stav člověka. Praha: Avicenum, 1985. info
    recommended literature
  • BLATTNÁ, J. Minerální látky a stopové prvky. Výživa a potraviny, 5, Zpravodaj, s.171. info
  • KIM DA SILVA. Kineziologie a stravování. Fontana, 2003. info
  • HEINER, V. aj. Obezita. Praha: Galén, 1997. info
  • MATYÁŠ, Z. Nový přístup k zabezpečení zdravotní a hygienické nezávadnosti potravin systémem HACCP. Výživa, 1992. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2009, Summer 2011, Summer 2012, Summer 2013, Summer 2014.
  • Enrolment Statistics (Summer 2010, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2010/KCRPDGA