OPF:KCRPMEG Mezinárodní gastronomie - Informace o předmětu
KCRPMEG Mezinárodní gastronomie
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2014
- Rozsah
- 2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Jiří Poláček (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Mgr. Jiří Vizauer (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Jiří Poláček (cvičící)
Mgr. Jiřina Sněhotová (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Mgr. Jiří Vizauer (cvičící) - Garance
- Ing. Jiří Poláček
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Předpoklady
- K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Předmět vybaví posluchače specifickými znalostmi o současné světové gastronomii a o zvláštnostech jednotlivých národních kuchyní. Současně se posluchači seznámí s novými trendy v gastronomii a přípravě pokrmů. Ve cvičeních budou vedeni k identifikaci specifických rysů jednotlivých národních kuchyní a ke schopnosti sestavit menu typické pro jednotlivé národní kuchyně.
- Osnova
1. Historie mezinárodní kuchyně
2. Vznik a význam rituálních hostin
3. Základní charakteristické znaky evropské kuchyně
4. Kulinářské oblasti Francie
5. Zvyklosti a příprava pokrmů asijské kuchyně
6. Zvláštnosti americké kuchyně
7. Gastronomická pravidla zážitkové gastronomie
8. Nové trendy v přípravě pokrmů
- Literatura
- povinná literatura
- ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
- NFHR ČR. Jídelní lístek - nástroj řízení a věcného výzkumu. Praha: HRMC, 2004. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. info
- INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
- doporučená literatura
- kolektiv autorů německého vydání. La dolce vita. Nakl. Naumann-Göbel. info
- Odborné časopisy: Food Service, Restaurant Revue, Gastronomická revue , RUHL T.. "Port Cullinaire No 1- 11"-odborný gastronomický časopis. info
- ROSE MARIE DONHAUSER. Küchen der Welt. Jacoby Stuart, 2009. ISBN 978-3-941087-31-6. info
- FRANK J.,. Kuchařský zeměpis. Lika klub Praha, 2008. ISBN 978-80-860869-50-. info
- HOLUB a kol.,. Vybrané kapitoly z dějin gastronomie a hotelnictví. VŠH Praha 8, 2004. ISBN 80-86578-16-. info
- KUČEROVÁ E. Kulinářské toulky Evropou. Albatros Praha, 2003. ISBN 3-89393-244-5. info
- Výukové metody
- Přednášení
Přednáška s aktivizací
Pozorování
Demonstrace dovedností
Seminární výuka - Metody hodnocení
- Test
- Informace učitele
- 70% účast na seminářích, ústní forma zkoušky
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2014/KCRPMEG