MARBKRZK Quality Management

School of Business Administration in Karvina
Summer 2014
Extent and Intensity
0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Zdeněk Bednarčík (lecturer)
Dr. Ing. Marie Gabryšová (lecturer)
Guaranteed by
Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Prerequisites (in Czech)
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cíl předmětu: Předmět je zaměřen na praktické uplatňování jakosti. V úvodu vede studenty k poznání společenského významu jakosti, seznamuje s ukazateli jakosti, se strukturou současného řízení jakosti v rámci republiky s přihlédnutím k vývojovým tendencím a požadavkům vyplývajícím ze spolupráce se zeměmi EU. Znalost mezinárodních norem jakosti a jejich uplatňování dává studentům nezbytnou orientaci v požadavcích uplatňovaných v rámci tržního hospodářství a volného pohybu zboží v zemích EU a světa. Publikace podává metodiku pro implementaci systému managementu kvality, enviromentu a bezpečnosti. Do výuky jsou zařazené praktické tematické celky jako vytvoření příručky jakosti, provádění auditů a metody a techniky prevence rizik či optimalizace kvality.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Historie a vývoj jakosti.
    2. Vztahy jakosti a jiných disciplin.
    3. Globální a evropská politika jakosti, státní politika jakosti ČR.
    4. Legislativní požadavky v oblasti kvality.
    5. Legislativa životního prostředí a bezpečnosti práce po vstupu ČR do EU.
    6. Metody podpory a motivace v jakosti.
    7. Systém norem.
    8. Příručka jakosti.
    9. Audity.
    10. Metody a techniky analýzy a prevence rizik.
    11. Metody a techniky optimalizace kvality.
    12. Vybrané metody a techniky zlepšování optimalizace kvality, optimalizace a hodnocení
    v managementu kvality.
    13. Přednáška odborníka z praxe.
    1. Historie a vývoj jakosti. Základní pojmy v oblasti jakosti. Vývoj jakosti od starověku až po vznik Evropské charty jakosti. Osobnosti rozvoje jakosti.

    2. Vztahy jakosti a jiných disciplin. Propojení jakosti s managementem a ekonomikou.
    Propojení jakosti s matematikou a statistikou. Propojení jakosti s ochranou životního prostředí, bezpečnosti práce, etikou a jinými vědními disciplinami.
    3. Globální a evropská politika jakosti, státní politika jakosti ČR. Globální pojetí jakosti, požadavky EU v oblasti jakosti. Politika jakosti v ČR a orgány zabezpečující rozvoj jakosti v ČR.
    4. Legislativní požadavky v oblasti kvality. Změny vyplývající ze vstupu ČR do EU.
    Státní intervence do oblasti kvality. Legislativa kvality.
    5. Legislativa životního prostředí a bezpečnosti práce po vstupu ČR do EU. Odpady.
    Obaly. Vody. Chemické látky a přípravky.
    6. Metody podpory a motivace v jakosti. Ceny za kvalitu výrobků a služeb. Ostatní
    ceny.
    7. Systém norem. Systém mezinárodních norem, nezbytnost vyplývající z globalizace.
    Význam a uplatnění HCCP, závaznost po vstupu do EU. Normy bezpečnosti práce.
    8. Příručka jakosti. Tvorba příručky. Příručka jakosti pro interní potřeby. Příručka
    jakosti pro zákazníky.
    9. Audity. Druhy auditů, zásady provádění auditů, program auditů.
    10. Úloha vrcholového vedení v manažerském systému kvality. Všeobecné požadavky na
    manažerské systémy kvality. Úloha vrcholového vedení v oblasti plánování,
    odpovědnosti a komunikaci.
    11. Metody a techniky analýzy a prevence rizik. Metoda FMEA, FTA, POKA-YOKE.

    12. Vybrané metody a techniky zlepšování optimalizace kvality, optimalizace a
    hodnocení v managementu kvality. Metody zlepšování kvality. Metody optimalizace
    a hodnocení kvality.
    13. Přednáška odborníka z praxe.
Literature
    required literature
  • GABRYŠOVÁ, M. Řízení jakosti A. Distanční studijní opora. Karviná: SU OPF, 2009. ISBN 978-80-7248-524-6. info
  • VEBER, J. a kol. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1782-1. info
    recommended literature
  • Ministerstvo zemědělství, Sekce potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, čj.: 18559/2010-17000, Praha, 2010. http://eagri.cz/public/web/file/106403/_2010_2.pdf. info
  • Všeobecné požadavky na systém kritických bodů (HACCP) a podmínky pro jeho certifikaci. info
  • GABRYŠOVÁ, M., VODÁK, J. Management of intellectual capital in companies applying knowledge management. In 6th International Scientific Symposium on Business Administration, GLOBAL ECONOMIC CRISIS AND CHANGES. Restructuring Business System: Strategic Perspectives for Local, National and Global Actors. Frýdek - Místek: Printing Office Kleinwächter, 2010. ISBN 978-80-7248-594-9. info
  • BEDNARČÍK, Z. Mezinárodní systémové standardy (vybrané kapitoly). Karviná: SU OPF, 2009. ISBN 978-80-7248-532-1. info
  • TRÁVNIK, A. Řízení jakosti. Brno: MZLU, 2005. ISBN 80-7157-558-7. info
  • NENADÁL, J. Měření v systémech managementu jakosti. Praha: Management Press, 2004. ISBN 80-7261-110-0. info
  • NENADÁL, J. Total Quality Management: principles approaches processes (vybrané kapitoly). Katowice: Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa, 2003. ISBN 83-88402-24-2. info
Teaching methods
One-to-One tutorial
Skills demonstration
Students' self-study
Assessment methods
Written exam
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 12 HOD/SEM.
Teacher's information
ActivityDifficulty [h]
Konzultace6
Ostatní studijní zátěž95
Přednáška6
Zkouška40
Summary147
The course is also listed under the following terms Summer 2013.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2014/MARBKRZK