OPF:MAR007 Quality Theory - Course Information
MAR007 Quality Theory
School of Business Administration in KarvinaWinter 2007
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Dr. Ing. Marie Gabryšová (lecturer)
- Guaranteed by
- Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Economics of Enterprise in Trade and Services (programme OPF, M_EKOMAN)
- Course objectives (in Czech)
- Seznámit studenty s tvorbou užitné hodnoty, s pozitivními i negativními vlivy, které na užitnou hodnotu působí. Studenti jsou vedeni k poznání metod ochrany zboží před škodlivými vlivy a také poznání nebezpečí plynoucího z obsahu cizorodých látek. Učí se hodnotit zboží z pohledu obchodu, spotřebitele i z hlediska kvality života. Společně s Ekonomikou obchodu, Marketingem dává tento kurz studentům ucelený pohled na podnikatelskou činnost v tržních podmínkách, učí studenty vyhýbat se ztrátám a vést firmu optimálním způsobem. Kurz vytváří nezbytnou základnu pro navazující studium kurzu Řízení jakosti zboží a služeb, jehož nezbytnost je vyvolána požadavky na kvalitu života a potřebou odstraňování technických překážek při pohybu zboží v mezinárodním měřítku.
- Syllabus (in Czech)
- Struktura výkladu:
1. Užitná hodnota a jakost zboží
2. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu
3. Poživatiny
4. Cizorodé látky v poživatinách
5. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit
6. Vliv nových výrobních technologií na kvalitu výrobků
Obsah kurzu:
1. Užitná hodnota a jakost zboží
Vývoj teorie jakosti zboží, tvorba užitné hodnoty, užitná hodnota a jakost zboží, spotřebitelská hodnota, měřené užitné hodnoty, druhy zkoušek, vady zjevné, vady skryté, vady odstranitelné, právo na reklamaci, ochrana spotřebitele. Posuzování shody potravin, protokol o shodě, certifikát.
2. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu
Vlivy pozitivní a negativní, vlivy mechanické, fyzikální, chemické, biologické, opotřebení, ztráty na zboží. Ochrana užitné hodnoty.
3. Poživatiny
Látky živící, látky sytící, látky ochranné, pochutiny, denní dávky, rizika nedodržení dávek, ekologické charakteristiky poživatin.
4. Cizorodé látky v poživatinách
Přípustné dávky cizorodých látek. Potravinářský kodex, additiva, kontaminanty, rezidua, geneticky modifikované orgány, ionizující záření. Státní dozor v oblasti kvality zboží. Postupy kontrolních orgánů při sledování povinností stanovených zákony. Činnost orgánu hygienické služby, veterinárních orgánů, České zemědělské a potravinářské inspekce.
5. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit
Pochutiny, alkoholické nápoje, maso, mléčné výrobky. Hodnocení kvality těchto výrobků.
6. Vliv nových výrobních technologií na kvalitu výrobků. Ozařování potravin, genetická modifikace, právní úpravy těchto postupů, přípustné dávky.
V rámci výuky kurzu a k jeho prezentaci jsou využívána elektronická média.
- Struktura výkladu:
- Literature
- required literature
- HEŘMAN. J. Jakost zboží. Praha:VŠE, 1992. ISBN 80-7079-91. info
- recommended literature
- ŠKAPKA, B. A KOL. Výrobce a prodejce potravin. Praha: Verlag Dashöfer, 1999. ISBN 80-86229-05-X. info
- ROEDIGEROVÁ-STREUBALOVÁ, S. Minerální látky a stopové prvky. Český Brod: Železný,s.r.o., 1996. ISBN 80-237-3490-3. info
- KORZENIOWSKI, A. Technika i technologia przechowywania artykułów przemyslowych. Poznań: AE, 1993. info
- TRACY, M. Zemědělství a potraviny v tržní ekonomice. Praha: VŠZ, 1993. ISBN 80-213-0150-3. info
- KOL. AUTORŮ. Zdravotní nezávadnost potravin. Praha: Ministerstvo životního prostředí České re, 1992. ISBN 80-85368-15-3. info
- GOŁĘMBIOWSKI, T. Towaroznawstvo żywnośći. Kraków:AE, 1991. info
- DAVÍDEK, J. Analýza potravin. Praha: VŠCHT, 1990. ISBN 80-7080-047-X. info
- ZAJÍC A KOL. Principy potravinářských technologií a vody. Praha, 1988. info
- KYZLINK, V. Teoretické základy konzervace potravin. Praha, 1988. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2007, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2007/MAR007