MAR068S Agricultural Tourism

School of Business Administration in Karvina
Winter 2007
Extent and Intensity
2/0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Jolana Hrinová (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cíl předmět: Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a významem nového, progresivně se vyvíjejícího směru tématických pobytů, který poskytuje účastníkům cestovního ruchu specifické služby v úzkém propojení s přírodou, zemědělskou výrobou, tradicemi a kulturním dědictvím venkova. Vede posluchače k pochopení principů udržitelného rozvoje cestovního ruchu, ekoturistiky, ochrany životního prostředí a jejich ekonomických, sociálních a ekologických přínosů. Pozornost se soustřeďuje na plánování, organizaci, marketing a možnosti praktické aplikace projektů agroturistiky..
Syllabus (in Czech)
  • Struktura výkladu:
    1. Cestovní ruch a ekologie
    2. Venkovská turistika a agroturistika
    3. Služby pro účastníky venkovského cestovního ruchu a agroturistiky
    4. Mezinárodní zkušenosti
    5. Kategorizace ubytování a služeb v agroturistice
    6. Legislativní otázky podnikání ve venkovském cestovním ruchu
    7. Podpora podnikání v agroturistice
    8. Marketing venkovského cestovního ruchu
    9. Konzultační a poradenské firmy

    Obsah předmětu:
    1. Cestovní ruch a ekologie
    Dopady cestovního ruchu do krajiny a na obyvatelstvo venkova. Principy udržitelného rozvoje cestovního ruchu. Zákon o ochraně životního prostředí a program obnovy venkova.
    2.Venkovská turistika a agroturistika
    Agroturistika a ekoagroturistika. Předpoklady rozvoje cestovního ruchu na venkově. Venkovský prostor.
    3.Služby pro účastníky venkovského cestovního ruchu a agroturistiky
    Ubytovací a stravovací služby. Doplňkové služby a animace.
    4.Mezinárodní zkušenosti
    Venkovský cestovní ruch a zahraničí. Podpora rozvoje venkovského cestovního ruchu v Evropské Unii.
    5.Kategorizace ubytování a služeb v agroturistice
    Doporučení upravující základní ukazatele pro kategorizaci ubytovacích zařízení. Kategorizace ubytovacích služeb v soukromí.
    6.Legislativní otázky podnikání ve venkovském cestovním ruchu
    Základní právní předpisy upravující podnikání ve venkovském cestovním ruchu. Požadavky na provoz zařízení cestovního ruchu - hygienické, požadavky požární ochrany, bezpečnosti hosta a jeho majetku.
    7.Podpora podnikání v agroturistice
    Přímé státní a zahraniční formy finanční podpory podnikání, programy a fondy. Regionální programy, program obnovy vesnice.
    8.Marketing venkovského cestovního ruchu
    Marketingové přístupy v agroturistice. Spotřební chování zákazníka. Předpoklady úspěšného podnikání v agroturistice.
    9.Konzultační a poradenské firmy
    Svazy, asociace cestovního ruchu, nadace a agentury. Spolupráce regionálních, národních i mezinárodních profesních sdružení.

    Využití elektronických médií:
    V rámci výuky předmětu a k jeho prezentaci jsou využívána tyto elektronická média: video, dataprojektor.
Literature
    required literature
  • JANOTKA,K. Venkovská turistika a agroturistika. Pardubice: SOŠ CR, 1999. info
  • VANĚČEK, D. Agroturistika. České Budějovice: JU ZF České Budějovice, 1997. ISBN 80-7040-222-9. info
  • PATÚŠ, P. Rukovať podnikateľa vo vidieckom cestovnom ruchu a agroturistike. Banská Bystrica: Cestovateľ, 1996. ISBN 80-967649-0-X. info
  • NĚMČANSKÝ, M. Agroturistika. Karviná: OPF, SLU, 1995. ISBN 80-85879-36-0. info
  • KUNEŠOVÁ, E., NEDVĚDOVÁ, A. Technika cestovního ruchu. Praha: Grada, 1992. ISBN 80-85623-32-3. info
    recommended literature
  • Materiál ECEAT ČR. národní koordinační centrum. Brno. info
  • KOLEKTIV. Služby a cestovný ruch. Bratislava: Sprint, 2001. ISBN 80-88848-78-4. info
  • NĚMČANSKÝ, M. Management cestovního ruchu. Karviná: OPF SU, 1995. ISBN 80-85879-18-2. info
  • KASPAR, C. Základy cestovného ruchu. B. Bystrica: EF UMB, 1995. ISBN 80-901166-5-5. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 1990, Winter 1991, Winter 1992, Winter 1993, Winter 1994, Winter 1995, Winter 1996, Winter 1997, Winter 1998, Winter 1999, Winter 2000, Winter 2001, Winter 2002, Winter 2003, Winter 2004, Winter 2005, Winter 2006.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2007/MAR068S