OPF:MAR068S Agricultural Tourism - Course Information
MAR068S Agricultural Tourism
School of Business Administration in KarvinaWinter 2006
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Jolana Hrinová (lecturer)
- Guaranteed by
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Economy of Tourism (programme OPF, B_EKOMAN)
- Course objectives (in Czech)
- Cíl předmět: Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a významem nového, progresivně se vyvíjejícího směru tématických pobytů, který poskytuje účastníkům cestovního ruchu specifické služby v úzkém propojení s přírodou, zemědělskou výrobou, tradicemi a kulturním dědictvím venkova. Vede posluchače k pochopení principů udržitelného rozvoje cestovního ruchu, ekoturistiky, ochrany životního prostředí a jejich ekonomických, sociálních a ekologických přínosů. Pozornost se soustřeďuje na plánování, organizaci, marketing a možnosti praktické aplikace projektů agroturistiky..
- Syllabus (in Czech)
- Struktura výkladu:
1. Cestovní ruch a ekologie
2. Venkovská turistika a agroturistika
3. Služby pro účastníky venkovského cestovního ruchu a agroturistiky
4. Mezinárodní zkušenosti
5. Kategorizace ubytování a služeb v agroturistice
6. Legislativní otázky podnikání ve venkovském cestovním ruchu
7. Podpora podnikání v agroturistice
8. Marketing venkovského cestovního ruchu
9. Konzultační a poradenské firmy
Obsah předmětu:
1. Cestovní ruch a ekologie
Dopady cestovního ruchu do krajiny a na obyvatelstvo venkova. Principy udržitelného rozvoje cestovního ruchu. Zákon o ochraně životního prostředí a program obnovy venkova.
2.Venkovská turistika a agroturistika
Agroturistika a ekoagroturistika. Předpoklady rozvoje cestovního ruchu na venkově. Venkovský prostor.
3.Služby pro účastníky venkovského cestovního ruchu a agroturistiky
Ubytovací a stravovací služby. Doplňkové služby a animace.
4.Mezinárodní zkušenosti
Venkovský cestovní ruch a zahraničí. Podpora rozvoje venkovského cestovního ruchu v Evropské Unii.
5.Kategorizace ubytování a služeb v agroturistice
Doporučení upravující základní ukazatele pro kategorizaci ubytovacích zařízení. Kategorizace ubytovacích služeb v soukromí.
6.Legislativní otázky podnikání ve venkovském cestovním ruchu
Základní právní předpisy upravující podnikání ve venkovském cestovním ruchu. Požadavky na provoz zařízení cestovního ruchu - hygienické, požadavky požární ochrany, bezpečnosti hosta a jeho majetku.
7.Podpora podnikání v agroturistice
Přímé státní a zahraniční formy finanční podpory podnikání, programy a fondy. Regionální programy, program obnovy vesnice.
8.Marketing venkovského cestovního ruchu
Marketingové přístupy v agroturistice. Spotřební chování zákazníka. Předpoklady úspěšného podnikání v agroturistice.
9.Konzultační a poradenské firmy
Svazy, asociace cestovního ruchu, nadace a agentury. Spolupráce regionálních, národních i mezinárodních profesních sdružení.
Využití elektronických médií:
V rámci výuky předmětu a k jeho prezentaci jsou využívána tyto elektronická média: video, dataprojektor.
- Struktura výkladu:
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2006, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2006/MAR068S