MARPHAV Hygiene and Nourishment

School of Business Administration in Karvina
Winter 2007
Extent and Intensity
2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Guaranteed by
Mgr. Jiří Honka
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Studenti se seznámí se základy biochemie, látkovou přeměnou a činností trávicí a vylučovací soustavy, s látkami potřebnými pro zdravý vývoj organismu, s novými trendy zdravé výživy podle věkových a pracovních skupin, s problémy výživy, hygieny práce, osobní hygieny a hygieny jednotlivých provozů hotelových a stravovacích zařízení podle platné legislativy evropského a českého práva. Studenti získají základní vědomosti o běžných druzích surovin potřebných k přípravě pokrmů a naučí se chápat spojitost mezi nabídkou stravování a prosperitou, mezi stravováním, tělesnou kondicí a zdravím. Naučí se určovat energetickou a biologickou hodnotu potravin, diferencovat mezi zdravou a klasickou výživou, poznávat nebezpečí plynoucí z nekvalitních potravin a z obsahu cizorodých látek. Celkovou orientaci doplňuje učivo o vhodných a nevhodných úpravách potravin a hodnocení vybraných zbožových komodit.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Výživa člověka - potrava, poživatiny, potraviny, základní pojmy z oblasti výživy, vlivy na výživu člověka
    2. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy, vylučovací soustavy, úloha krevního a lymfatického systému ve výživě, smyslová ústrojí
    3. Potřeba a význam výživy
    4. Energetická, biologická a výživná hodnota potravin
    5. Druhy stravy, způsoby a zásady stravování
    6. Diferenciace ve výživě podle věku
    7. Význam dietního stravování
    8. Racionální výživa
    9. Patofyziologie výživy - nedostatečná a nevyvážená strava, civilizační choroby, potravinové alergie
    10. Alkohol ve výživě
    11. Mezinárodní gastronomie - základní charakteristiky zahraničních kuchyní
    12. Hygiena provozů veřejného stravování, HACCP,osobní hygiena pracovníků ve stravovacích službách, hygiena pracoviště, kontrola hygienické péče, legislativa
    13. Epidemiologie a škodliviny, základy mikrobiologie
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2007/MARPHAV