MARPMCR Tourism Services Management

School of Business Administration in Karvina
Winter 2007
Extent and Intensity
2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cíl předmětu: Výuka tohoto předmětu seznamuje posluchače se základními, specifickými i doplňkovými službami cestovního ruchu, jejich organizací a řízením v členění na služby cestovních a dopravních kanceláří, služby dopravy, služby pojištění, celní a pasové služby, služby ubytovací, stravovací a lázeňské a požadavky na pracovníky cestovního ruchu.
Syllabus (in Czech)
  • Výuka tohoto předmětu seznamuje posluchače s podnikáním v oblasti cestovního ruchu, požadavky na pracovníky v cestovním ruchu, se základními, specifickými i doplňkovými službami cestovního ruchu, jejich stručnou charakteristikou, strukturou, organizací a řízením v komplexním pojetí odvětví cestovního ruchu.
    1. Odvětví a služby cestovního ruchu
    2. Služby cestovních kanceláří
    3. Požadavky na pracovníky cestovního ruchu
    4. Služby železniční dopravy
    5. Služby letecké a lodní dopravy
    6. Služby silniční a ostatní dopravy cestovního ruchu
    7. Celní a pasová služba v cestovním ruchu
    8. Služby pojištění v cestovním ruchu
    9. Bezhotovostní platební styk v cestovním ruchu
    10. Služby ubytovacích zařízení
    11. Služby stravovacích zařízení
    12. Lázeňské služby
    13. Programové služby a animace v cestovním ruchu
Literature
    required literature
  • HORNER, S., SWARBROOKE, J. Cestovní ruchu, ubytování a stravování, využití volného času. Praha: Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0202-9. info
  • KOLEKTIV. Služby a cestovný ruch. Bratislava: Sprint, 2001. ISBN 80-88848-78-4. info
  • KNOP, K. Lázeňství, ekonomika a management. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-717-6. info
  • NĚMČANSKÝ, M. Management cestovního ruchu. Karviná: OPF SU, 1995. ISBN 80-85879-18-2. info
  • KASPAR, C. Úvod do manažmentu cestovného ruchu. B. Bystrica: EF UMB, 1995. ISBN 80-901166-3-9. info
  • KUNEŠOVÁ, E., NEDVĚDOVÁ, A. Technika cestovního ruchu. Praha: Grada, 1992. ISBN 80-85623-32-3. info
    recommended literature
  • ORIEŠKA, J. Technológia služieb cestovného ruchu I. B. Bystrica: Ekonomická fakulta, 1999. ISBN 80-88825-85-7. info
  • ORIEŠKA, J. Služby cestovného ruchu. B. Bystrica:EF UMB, 1998. ISBN 80-8055-110-3. info
  • BERÁNEK,J.,KOTEK,P. Řízení hotelového provozu. Praha:Grada Publishing, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
  • KASPAR, C. Základy cestovného ruchu. B. Bystrica: EF UMB, 1995. ISBN 80-901166-5-5. info
  • EISLER, J. Ekonomika podniků dopravy. Praha: VŠE, 1994. ISBN 80-7079-268-X. info
  • ORIEŠKA, J. Technológia služieb cestovných kancelárií - praktikum. Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela B. Bys, 1991. ISBN 80-225-0242-1. info
  • KRAJČOVIČ, P. Riadenie kvality služieb rest. stravovania a prechodného ubytovania. Bratislava: VŠE, 1990. info
  • KOPŠO, E. Materiálno-technická základňa cestovného ruchu a spol. stravovania. Bratislava: SPN, 1989. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2007/MARPMCR