KCRPMUS Accommodation Services Management

School of Business Administration in Karvina
Winter 2008
Extent and Intensity
2/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (lecturer)
Ing. Pavlína Sonnková (lecturer)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (seminar tutor)
Ing. Pavlína Sonnková (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět přiblíží studentům ubytovací zařízení jako organizovaný systém, zajišťující účastníkům cestovního ruchu komplex ubytovacích, stravovacích a doplňkových služeb, seznámí je s řízením a chodem jeho jednotlivých částí (správní, ubytovací, stravovací, technický úsek, úsek doplňkových služeb). Naučí studenty řešit složité situace při tvorbě produktu v závislosti na diferencovaných cílových skupinách.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Historie a význam hotelnictví
    2. Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení
    3. Profesní sdružení a asociace v oblasti hotelnictví
    4. Hotelový management a pracovníci hotelového provozu
    5. Organizační struktura a pracovní řád hotelu
    6. Příjmová část hotelu
    7. Lůžková část hotelu
    8. Doplňkové služby ubytovacího zařízení
    9. Péče o hosty se specifickými požadavky
    10. Informační technologie v hotelnictví
    11. Kapacitní ukazatele ubytovacích zařízení, ekonomika hotelu, statistika a její využití
    12. Outsourcing v hotelovém provozu
    13. Kontrolní činnost v ubytovacím úseku
Literature
    required literature
  • PATÚŠ, P., GÚČIK, M. Manažment ubytovacej prevádzky hotela. B.Bystrica: Trian, 2005. ISBN 80-88945-81-X. info
  • BERÁNEK,J., HOUŠKA,P. Provozujeme ubytovací zařízení. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
  • NĚMČANSKÝ, M. Analýza a kalkulace v CR. Karviná: OPF SU, 2001. ISBN 80-7248-094-4. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • INDROVÁ, J., VOŘÍŠEK, K. Yield management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: VŠE, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
  • INDROVÁ, J. Hotelový management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
  • BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
    recommended literature
  • MEDLIK, S. The Business of Hotels. Oxford: Butterworth-Heinemann, 1999. info
  • KNOWLES, T. Hospitality Management. New York: Longman, 1998. ISBN 0-582-31271-X. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2008/KCRPMUS