OPF:MARK007 Teorie jakosti - Informace o předmětu
MARK007 Teorie jakosti
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2008
- Rozsah
- Přednáška 10 HOD/SEM. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Dr. Ing. Marie Gabryšová (přednášející)
- Garance
- Dr. Ing. Marie Gabryšová
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Ekonomika podnikání v obchodě a službách (program OPF, M_EKOMAN)
- Cíle předmětu
- Seznámit studenty s tvorbou užitné hodnoty, s pozitivními i negativními vlivy, které na užitnou hodnotu působí. Studenti jsou vedeni k poznání metod ochrany zboží před škodlivými vlivy a také poznání nebezpečí plynoucího z obsahu cizorodých látek. Učí se hodnotit zboží z pohledu obchodu, spotřebitele i z hlediska kvality života. Společně s Ekonomikou obchodu, Marketingem dává tento kurz studentům ucelený pohled na podnikatelskou činnost v tržních podmínkách, učí studenty vyhýbat se ztrátám a vést firmu optimálním způsobem. Kurz vytváří nezbytnou základnu pro navazující studium kurzu Řízení jakosti zboží a služeb, jehož nezbytnost je vyvolána požadavky na kvalitu života a potřebou odstraňování technických překážek při pohybu zboží v mezinárodním měřítku.
- Osnova
- Seznámit studenty s tvorbou užitné hodnoty, s pozitivními i negativními vlivy, které na užitnou hodnotu působí. Studenti jsou vedeni k poznání metod ochrany zboží před škodlivými vlivy a také poznání nebezpečí plynoucího z obsahu cizorodých látek. Učí se hodnotit zboží z pohledu obchodu, spotřebitele i z hlediska kvality života. Společně s Ekonomikou obchodu, Marketingem dává tento kurz studentům ucelený pohled na podnikatelskou činnost v tržních podmínkách, učí studenty vyhýbat se ztrátám a vést firmu optimálním způsobem. Kurz vytváří nezbytnou základnu pro navazující studium kurzu Řízení jakosti zboží a služeb, jehož nezbytnost je vyvolána požadavky na kvalitu života a potřebou odstraňování technických překážek při pohybu zboží v mezinárodním měřítku.
1. Užitná hodnota a jakost zboží.
2. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu.
3. Poživatiny
4. Cizorodé látky v poživatinách
5. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit
6. Vliv nových výrobních technologií na kvalitu výrobků.
- Seznámit studenty s tvorbou užitné hodnoty, s pozitivními i negativními vlivy, které na užitnou hodnotu působí. Studenti jsou vedeni k poznání metod ochrany zboží před škodlivými vlivy a také poznání nebezpečí plynoucího z obsahu cizorodých látek. Učí se hodnotit zboží z pohledu obchodu, spotřebitele i z hlediska kvality života. Společně s Ekonomikou obchodu, Marketingem dává tento kurz studentům ucelený pohled na podnikatelskou činnost v tržních podmínkách, učí studenty vyhýbat se ztrátám a vést firmu optimálním způsobem. Kurz vytváří nezbytnou základnu pro navazující studium kurzu Řízení jakosti zboží a služeb, jehož nezbytnost je vyvolána požadavky na kvalitu života a potřebou odstraňování technických překážek při pohybu zboží v mezinárodním měřítku.
- Literatura
- povinná literatura
- HEŘMAN. J. Jakost zboží. Praha:VŠE, 1992. ISBN 80-7079-91. info
- doporučená literatura
- D-test. Praha: Občanské sdružení spotřebitelů "Test", 2000. info
- ŠKAPKA, B. A KOL. Výrobce a prodejce potravin. Praha: Verlag Dashöfer, 1999. ISBN 80-86229-05-X. info
- ROEDIGEROVÁ-STREUBALOVÁ, S. Minerální látky a stopové prvky. Český Brod: Železný,s.r.o., 1996. ISBN 80-237-3490-3. info
- KORZENIOWSKI, A. Technika i technologia przechowywania artykułów przemyslowych. Poznań: AE, 1993. info
- TRACY, M. Zemědělství a potraviny v tržní ekonomice. Praha: VŠZ, 1993. ISBN 80-213-0150-3. info
- KOL. AUTORŮ. Zdravotní nezávadnost potravin. Praha: Ministerstvo životního prostředí České re, 1992. ISBN 80-85368-15-3. info
- GOŁĘMBIOWSKI, T. Towaroznawstvo żywnośći. Kraków:AE, 1991. info
- DAVÍDEK, J. Analýza potravin. Praha: VŠCHT, 1990. ISBN 80-7080-047-X. info
- ZAJÍC A KOL. Principy potravinářských technologií a vody. Praha, 1988. info
- KYZLINK, V. Teoretické základy konzervace potravin. Praha, 1988. info
- Informace učitele
- Na začátku semestru si studenti zvolí téma seminární práce v rozsahu 3-5 stran. Seminární práce budou studenti postupně obhajovat v rámci výuky. Kurz je ukončen závěrečným testem.
Při výsledném hodnocení se přihlíží k hodnocení testu, seminární práce a k aktivnímu zapojení studenta do výuky.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2008/MARK007