KCJKKAEC European Union Communication

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2009
Rozsah
Přednáška 8 HOD/SEM. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Ing. Pavel Brunda (přednášející)
Mgr. Eva Brundová (přednášející)
PhDr. Krystyna Heinz (přednášející)
Mgr. Jana Hejtmánková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Emil Horký, PhD. (přednášející)
Mgr. Dagmara Mielke-Jagucka (přednášející)
Mgr. Marcela Neničková (přednášející)
Mgr. Radka Pokludová (přednášející)
Garance
PhDr. Krystyna Heinz
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
The goal of the subject is to develop students´ knowledge and skills in the area of linguistic, communicative and intercultural competence so that they are able to participate efficiently in business communication within the EU and outside it. The emphasis is put on the cultural background of partner universities which helps students to study there and to find a job within the EU. Attention is devoted to non-verbal communication, the process of acculturation and culture shock, culture values, stereotypes and prejudice, and the potential influence of religions on business negotiating. The course also provides key facts related to specific cultures.
Osnova
  • 1. Diversity of the EU
    2. Globalization and origins and aims of the EU
    3. Marketing a product in the EU
    4. Expanding the market area
    5. Finance and accounting
    6. Payments in foreign trade
    7. Foreign travel
    8. Planning a business trip
    9. Team building
    10. Executive communication
    11. Presentations
    12. Delivering sales demonstration
    13. Revision
    1. Diversity of the EU
    Member and applicant countries.
    Characteristics of Nordic countries.
    2. Globalization and origins and aims of the EU
    Maastricht Treaty.
    English as the standard language.
    3. Marketing a product in the EU
    Multinationals.
    Marketing strategies.
    4. Expanding the market area
    Consumer awareness.
    Brand image of a product.
    5. Finance and accounting
    European Monetary Union
    6. Payments in foreign trade
    Characteristics of the Turks in international business communication.
    7. Foreign travel
    Characteristics of the Greeks in international business commuication
    8. Planning a business trip
    Acculturation and culture shock.
    Overcoming culture shock
    9. Team building
    Characteristics of Russian culture.
    10. Executive communication
    Russian relationship to the EU.
    11. Presentations
    Preparation.
    Delivering a presentation.
    12. Delivering sales demonstration
    Audience analysis
    The language.
    13. Revision
Literatura
    povinná literatura
  • HEINZOVÁ, K., HORKÝ, E. European Union. Karviná: SU OPF Karviná, 2006. info
Vyučovací jazyk
Angličtina
Informace učitele
Přímá výuka - 8 h (2x4 h.); samostudium 40 h; příprava na zkoušku
38 h; celková zátěž 86 h.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, léto 2009, léto 2010, zima 2010.