KCR009 International Gastronomy

School of Business Administration in Karvina
Winter 2009
Extent and Intensity
2/1/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (lecturer)
Ing. Jiří Poláček (lecturer)
Ing. Pavlína Sonnková (lecturer)
Mgr. Jiří Vizauer (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Ing. Jiří Poláček (seminar tutor)
Ing. Pavlína Sonnková (seminar tutor)
Mgr. Jiří Vizauer (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět vybaví posluchače specifickými znalostmi o současné světové gastronomii a o zvláštnostech jednotlivých národních kuchyní. Současně se posluchači seznámí s novými trendy v gastronomii a přípravě pokrmů. Ve cvičeních budou vedeni k identifikaci specifických rysů jednotlivých národních kuchyní a ke schopnosti sestavit menu typické pro jednotlivé národní kuchyně.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Historie mezinárodní kuchyně
    2. Vznik a význam rituálních hostin
    3. Základní charakteristické znaky evropské kuchyně
    4. Kulinářské oblasti Francie
    5. Zvyklosti a příprava pokrmů asijské kuchyně
    6. Zvláštnosti americké kuchyně
    7. Gastronomická pravidla zážitkové gastronomie
    8. Nové trendy v přípravě pokrmů
Literature
    required literature
  • Jídelní lístek - nástroj řízení a věcného výzkumu. Praha: HRMC, 1994. info
  • DAŠEK G., KULIŠ, J. Cizinec v hotelu a restauraci. Praha: Fortuna, 1991. info
  • HORÁČKOVÁ, D., BAYERLOVÁ, E. Schůzky s Lukulem. Praha: Fortuna, 1987. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Summer 2009, Summer 2010.
  • Enrolment Statistics (Winter 2009, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2009/KCR009